Атанас Мерджанов: Не виждам нищо драматично по отношение на целостта на БСП
Атанас Мерджанов: Не виждам нищо драматично по отношение на целостта на БСП / снимка: БГНЕС, архив

Атанас Мерджанов от Българската социалистическа партия в предаването „Седмицата” на Дарик:

Разговорът можете да чуете на Radio.DarikNews.bg (Бел. ред. - Интервюто е правено преди заседанието на Националния съвет на БСП)

Ще констатира ли, надявам се връзката да е добра, ще констатира ли националният съвет на БСП самоизключване на Георги Първанов и Румен Петков, каквито бяха съобщенията от началото на седмицата?

Тепърва предстои да видим, тъй като началото на пленума на националния съвет е от 14.30 ч. и тогава ще стане ясно. Все пак в хода на дискусията ще бъдат изложени аргументите и предложенията както от страна на изпълнителното бюро, така и от членовете на пленума. Аз лично смятам, че до такава констатация едва ли ще се стигне. Все пак нормите на устава са пред нас. По-скоро най-вероятното решение би било ориентирано към снемане на политическото доверие и вероятно отстраняване от определени управленски политически функции.

Общо взето пълно съвпадение на вашите очаквания с очакванията на Румен Петков и заради тези очаквания той каза, че не вижда смисъл изобщо да идва на един пленум с предрешени решения.

Вижте, първо искам да кажа, че тази срамна препирня е отвратителна както за повечето от социалистите, така и за обществото. Лично аз, както и много мои колеги, съжалявам, сигурен съм, че съжаляват и г-н Първанов, и г-н Петков. Между другото, за г-н Петков мога да кажа, че той е достатъчно опитен, прагматичен политик и в този смисъл очевидно емоциите надделяха категорично над прагматизма и над полезното, което трябваше да се случи в полето на българската левица. Аз много съжалявам за този факт, но самият г-н Петков, ако беше на мястото, да речем, на господин Станишев или на мястото на зам.-председателя на партията по организационните въпроси, ще ми бъде много интересно какво би било неговото поведение, неговото действие в една такава ситуация. В крайна сметка партията е един политически организъм, който се нуждае повече от мотивация за консолидация, за единност, за насочени действия, а ние загубихме тук месец и половина-два в излишни препирни, които не само че ни отдалечиха от европейската проблематика, от същностните въпроси, които една предизборна кампания за европейски избори трябва да води, да говори на хората и да събира доверие.

Той зададе отново въпросите, които повтаря от няколко седмици, свързани с основната теза на хората от АБВ, че вие излъгахте избирателите си за „Белене”, за плоския данък, за тютюнопушенето, ако щете.

Вижте, тези твърдения са доста пресилени, аз бих казал и неверни. Тъкмо защото са опитни политици нашите колеги от АБВ и все още съпартийци, смятам, добре си дават сметка, че за пет, шест, седем, осем месеца от дейността на едно правителство, което се подкрепя поне от две политически партии, е невъзможно да се реализират всички предизборни обещания и намерения. Самият господин Петков го признава това и никой не е казал, че примерно проблемът с „Белене” е категорично оставен настрана. Това е въпрос, който трябва да срещне и подкрепата на съответния политически партньор, от една страна, но най-важният въпрос са възможностите на държавата да поеме този финансов ресурс, който е необходим за изграждането на АЕЦ „Белене”. Така че това са сериозните въпроси и не бива така, с лекота да бъде слаган знакът за неизпълнени ангажименти. Аз само ще посоча, че за тези няколко месеца, откакто правителството на Пламен Орешарски е на власт, в социалната област то свърши много повече, отколкото правителството на ГЕРБ за четири години. Ако това не е красноречиво доказателство за изпълнение на социални ангажименти, мисля, че дълбоко се разминаваме.

Приемате ли идеята от коментара на първа страница в „Дума” от тази седмица само социалисти да има в листите на БСП за евроизборите?

Вижте, от гледна точка на практиката на БСП за последните двадесет и няколко години смятам, че един такъв призив е също краен. Все пак силата, авторитетът на левицата, на БСП е бил във възможностите да оценява качествата на личности от левия, от центристкия спектър. И в този смисъл мисля, че трябва да се действа малко по-прецизно, по-спокойно и по-мъдро. Още повече, че в обществото има различни призиви, анонси за подкрепа на изявени кандидатури, доказали своята принципност по отношение на левите идеи и на българското ни присъствие.

Вие сте социолог по образование.

Да.

Как разчитате проучването на „Алфа Рисърч”, според което една пета от гласовете на БСП отиват при АБВ?

Разчитам го като едно първоначално изследване, което е вероятно валидно от гледна точка на появата на нов субект, заявяващ политически интереси и претенции. Тези резултати едва ли биха се потвърдили след месец, след два, тъй като има въпрос на оценка, на осъзнаване, на съизмеримост с останалите политически партньори, опоненти, противници и т.н. И не виждам нищо драматично, нищо страшно по отношение на целостта на БСП и възможностите й да събира подкрепа в цялото ляво и центристко пространство.

Къде ще броите евродепутатите на АБВ, респективно гласовете за тази формация - за или против правителството?

Първо трябва да видим дали ще ги има депутатите на АБВ между впрочем пред АБВ тепърва ще се изправят доста проблеми от организационно естество като регистрация, листи и т.н. И това най-добре го осъзнава г-н Петков, който е опитен в тези изборни, как да кажа, предизвикателства. Така че едва когато са налице резултатите, биха могли да се търсят някакви корелации за общи действия, за припознаване и т.н., иначе на този етап...

Не, понеже нали решихме, имам предвид като общество май има вече съгласие, че тези избори за европарламент са като лакмус за подкрепата на това управление. Ако БСП и ДПС имате 9 евродепутата от 17, очевидно е, че повечето хора подкрепят правителството да продължи да управлява, ако нямате - стои въпросът дали не са прави другите, които искат предсрочни избори. И сега става сложно. Ако сте 8 на 8 и деветият е от АБВ, от кои го слагаме, след като един от флаговете им е непрозрачният начин на работа според тях на правителството?

Несъмнено има резон в твърдението, че броят на депутатите от евроизборите ще бъде знак и за доверие към правителството, към мнозинството, което подкрепя това правителство, но ние трябва да търсим преди всичко разграничение и изводи в твърденията на представителите на АБВ доколко те подкрепят правителството. От една страна, те са недоволни от това, че не се изпълняват предизборни ангажименти, от друга страна, казват, че подкрепят правителството. Някак си неразбираем е този дуализъм в твърденията и аз смятам, че колкото по-бързо бъде изчистена тази, така, фразеология, толкоз по-добре би било за техните избиратели, но всъщност това си е техен проблем. По-важният въпрос е действително БСП със своите организационни и политически възможности да проведе една смислена изборна кампания, която да доведе максимален брой подкрепа за нейната политика.

Ще приемете ли референдум за изборните правила?

Вижте, това е доста важен въпрос. И тук искам да подчертая категорично, че тези, които посъветваха президента Плевнелиев да отправя този анонс точно сега, постъпиха изключително коварно. Защото един въпрос какъвто е референдумът, допитването до народа - един безспорно демократичен, може би най-демократичния инструмент в управленската практика - може да бъде изхабен тотално. Тъй като референдум, добре, но той трябва да бъде информиран избор, информирано допитване. Е ли е възможно за тези оставащи три месеца да бъде разгърната такава широка дискусия сред всички български партии, сред всички български граждани и заинтересовани организации, които да осъществят това намерение, от една страна?

Ами, между решението за референдум за „Белене” и провеждането му също имаше към три месеца.

Не, не бих казал. Имаше поне година предварителна работа поне по отношение на дейността на Българската социалистическа партия и на нашите инициативни комитети. Докато в случая става въпрос за действия, за инициатива на държавния глава и ако тя беше проявена още в самото начало след провеждането на парламентарните избори през май миналата година, лично аз щях да приема като съвършено нормално и последователно усилие на Плевнелиев да търси консенсус по тези важни въпроси. Тук, разбира се, могат да бъдат зададени доста, така, сложни и трудни въпроси по отношение на санкциите, защото задължението, тоест задължителното гласуване трябва да има и съответни санкции. В някои среди се говори за санкция на гражданите от порядъка на 500 до 1000 лева, ако не се явиш на изборите. Този въпрос как ще бъде посрещнат и изобщо как ще се коментира една такава обвързаност на задължение със съответна санкция. Виждате, че има редица въпроси, по които политическите сили и гражданите, гражданските организации трябваше да се произнесат, и то на редица дискусии, ако щете, оглавени, инициирани от самия държавен глава.

Дали вярно ви разбирам, вие лично ще гласувате против референдум за изборните правила заедно с европейските избори?

Да, по този въпрос, така както са зададени нещата, по-скоро това обезсмисля истинската идея за задължително гласуване, както и за мажоритарен вот, отколкото едно смислено, дълбоко проникнато, осъзнато решение на българските граждани.