90 партии са регистрирани за участие в местните избори
90 партии са регистрирани за участие в местните избори / netinfo

Колко партии ще участват в местните избори тази есен? За отговор на този въпрос потърсихме говорителя на централната комисия за местните избори Велислава Кръстева.

Към три часа следобед 105 партии бяха поискали да участват, 90 от тях вашата комисия регистрира. В 19.00 ч. изтече срокът. Имате ли цифрата, колко са мераклиите-партии за участие в избори?

На национално ниво партиите остават 90, регистрирани към 19.00 часа. От три досега само още една политическа партия подаде своите документи, но тя получи отказ, тъй като документите, които ни представи, не бяха в съответствие с изискванията на закона, така че регистрираните в ЦИКМИ партии и допуснати до участие в местните избори са 90.

Има ли от тези 16 партии, на които сте отказали, някоя по-известна, например парламентарно представена...

Не, няма парламентарно представена партия сред тези, които получиха отказ. По-известни... не мога в момента да кажа...

А за какво...

... не мисля, че е и коректно...

Да, да. А за какво отказвахте най-често?

Най-често за неспазени срокове по отношение на внасянето на отчетите на партиите в Сметната палата.

Може ли да обясним сега на слушателите каква е всъщност процедурата? Само тези 90 регистрирани партии ще могат да участват на местно равнище в изборите, така ли?

Не, оттук нататък започва регистрацията за участие в общинските избирателни комисии.

А ако не си регистриран обаче в централната комисия, можеш ли да се регистрираш в общинска?

Няма да може да се регистрираш в общинска избирателна комисия, но пък законът позволява тези партии да участват във всякакъв вид коалиции и различни формации в рамките на общините за конкретен вид избор. За да е по-ясно, ще ви кажа така: конкретна политическа партия Х, която е регистрирана в централната избирателна комисия, но иска да участва в община Кресна примерно за избор на общински съветници или за избор на кмет може да бъде в един вид коалиция за избор на кмет и в друг вид коалиция за избор на общински съветници. Единствено законът не допуска участието в различни коалиции и самостоятелно отделно за един и същи избор в една и съща община.

Тоест, теоретично възможно е някой от тези 90 партии да се е регистрирала при вас само защото има намерение да издигне кандидат за кмет на едно място?

Да, разбира се. Няма долна граница за броя на общините, в които партията ще участва оттук нататък.

През 2003 г. са били регистрирани 146 партии, това означава 56 партии и коалиции по-малко. Какво е вашето обяснение?

Първо, аз смятам, че това е един от знаците за нормализация на политическия процес, тъй като, съгласете се, 146 партии са твърде голямо число за малка България.

Те и 90 не са малко.

Но друго ми направи впечатление, докато работихме с партиите и коалициите. За разлика от 2003 г. тази година е значително увеличен броят на партиите, така, правят впечатление партиите, които не са със седалище София. Имаме 28 условно да ги наречем регионални партии, т.е. такива, които имат свое седалище в някой различен от столицата град. Най-много са тези от Варна. Има също така партии, които са базирани в Бургас, в Стара Загора, в Пловдив и в по-малките градове, включително и Долни Чифлик, което е една малка варненска община.

Добре. Благодаря ви. Велислава Кръстева, говорител на централната комисия за местните избори, с новината, че на изборите тази есен за кметове и общински съветници са се регистрирали да участват 90 партии, а други 16 са получили отказ от комисията. Тези 90 регистрирани партии ще могат да правят всякакви коалиции и да участват в различни конфигурации в различните населени места. Още една новина от Велислава Кръстева. Много партии са със седалище извън София – 26, включително и в Долни Чифлик.