За какво настоява ПЕС в борбата с избягването и укриването на данъци
За какво настоява ПЕС в борбата с избягването и укриването на данъци / Darikradio.bg, архив

Избягването и укриването на данъци е сериозен проблем на Европейския съюз и глобален проблем. Борбата с него е постоянна точка в програмата на Партията на европейските социалисти, каза лидерът й Сергей Станишев в предаването "Седмицата" на Дарик.

"В офшорните зони циркулират 7 процента от парите на света, които съответно са недообложени с данъци в сравнение с всички други фирми, които спазват правилата", каза Станишев.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

"Това, което виждаме в скандала около офшорните фирми, е следствие на модел на капитализма, който взе връх след края на 70-те и през 80-те години - неолибералният модел, който се изразява в така наречения Вашингтонски консенсус - колкото се може по-малко държава, по-малко регулации върху пазарния капитал, и доведе до огромни изкривявания на самата пазарна икономика, дори на философията на традиционния капитализъм, за който Макс Вебер казва "За да се намери балансът между частния интерес, пазарния капитал и публичното благо, е необходима желязна клетка, която да се наложи от обществото, от държавата. Тази клетка през 80-те години беше отворена, капитализмът изскочи от нея и започна да се държи по безобразен начин и изкриви дори самите принципи на пазарната икономика. Капитализмът отиде към казино капитализмът, където всичко е спекулация и бъдещи възможности и създаде онези балони, които гръмнаха през 2008 година", каза Станишев и допълни: "В този капитализъм традиционната етика - спестовност, инвестиционност, а не потребителски спекулативна, доведе до същите тези изкривявания и откъсна пазарната икономика от реалната икономика, създаде тези финансови балони. И още един аспект - той дори оспори принципа на конкуренция, който е основа на пазарната икономика и започна да я подменя с монополно положение, доминиращо положение по различни начини и също така чрез влияния върху институциите - чрез лобизъм, налзане в институциите навсякъде по света. Това подкопава и оспорва самата идея за демокрация". По думите на Станишев Панамагейт е белег и израз за всичко това.

62-мата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото половината свят

ПЕС настоява да се възстанови нормалната регулация, роля на държавата и на публичните институции, които да отстояват публичния интерес.

Европейските социалисти искат в ЕС да се сложи ред да има единна данъчна база, тоест да се изчисляват данъците по една и съща методика. Освен това трябва да има единен регистър - автоматичен обмен на информация за това коя фирма къде колко е платила. Трябва да се сложи край на специалните споразумения в редица страни - Люксембург, Холандия, в които се прави двустранно споразумение между фирмата и държавата и фирмата дори не плаща данъка, който е в държавата, а плаща изключително нисък данък, каза Станишев. Той подчерта, че не става дума да се изравняват данъци например в България и Германия, което е съвършено различно нещо и това не е на дневен ред.

С колко пари месечно българинът ще стигне средния германски стандарт

Бившият български премиер посочи, че когато по време на неговото управление е въведен този нисък корпоративен данък, целта е била да се обезсърчи отиването към офшорни фирми - в Панама и други, да се изсветли бизнесът. По думите му това е дало резултат у нас.