Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите
Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите / БГНЕС
Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите
86913
Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите
Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите
  • Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите
  • Вижте драконовските мерки за сигурност, които въвеждат за матурите

Засилени мерки за сигурност, за да няма преписвачи на държавните зрелостни изпити. Всеки ученик - с различен вариант на матурата. Това е една от „тайните" мерки, които заместник-министърът на образованието Диян Стаматов представи два дни преди изпитите. По думите му изпитните въпроси са 41 и биха могли да бъдат така подредени, че да има толкова варианти, колкото са самите ученици в изпитната зала. Така според него ще се сложи точка на покупко-продажбата на отговори на тестовете. Отново за първи път тази година всеки ученик ще има точно определено място в залата, за да може при видеонаблюдението по-лесно да се открие нарушение, посочи още Диян Стаматов.

Претърсват и запечатват тоалетни и изпитни зали за матурите

На 18 май ще се състои първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас. На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

По думите на Диян Стаматов във всичките 4000 зали в 624 училища, в които ще се провежда изпитът, ще има видеонаблюдение.

"Всеки един ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала. Нещо, което се прави за първи път и по този начин, наблюдавайки изпитната зала, всеки един ученик може да се установи кой е, независимо от факта, че ясно няма да се вижда конкретният момент", каза Стаматов и допълни още за мерките:

"Всички мобилни телефони ще бъдат събрани, като този път принципът за равнопоставеност сме го заложили като много важен момент, защото досега учителите не бяха в тази група".

Квесторите без мобилни телефони на матурите

Стаматов беше категоричен, че е невъзможно хора, които продават вариантите на матурите, да имат истинските отговори. Той посочи, че в социалните мрежи вече се предлагат отговори, без самите въпроси за матурите още да са детайлизирани.

"Изпитните въпроси са 41. Те биха могли така да бъдат подредени във всяка една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала, запазвайки принципа на равнопоставеност. Готови сме с този вариант. Той вече не е таен, тъй като го споделям пред всички и той ще стигне до всеки един от учениците в страната с ясното съзнание, че ще се спре една безсмислена търговия. Обмисляме това да го приложим", допълни той.

В изпитният процес ще се включат 14 000 души, посочи още Диян Стаматов.