Претърсват и запечатват тоалетни и изпитни зали за матурите
Претърсват и запечатват тоалетни и изпитни зали за матурите / БГНЕС, архив

За първи път се въвежда задължително засекретяване на изпитните зали и на санитарните възли в 624-те училища в страната, в които през май ще има държавни зрелостни изпити.

Това обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще е на 18 май, а вторият задължителен зрелостен изпит - на 20 май.

Просветното министерство изготви карта за сигурността в училищата

Вечерта преди държавния изпит, техническата комисия, която ще включва директор на училището, родител и експерт, ще обходи всички изпитни зали и санитарните възли в него, като трябва да бъдат прибрани всички "случайно забравени вещи или оставени съзнателно помощни материали", обясни Стаматов.

Той добави, че с лепенка, с печат на училището и с подпис на родителя, както при изборите, ще бъдат запечатани всички изпитни зали и санитарните възли в тези 624 училища.

Сутринта, далеч преди началото на изпита, ще бъде направено разсекретяване на тези места от същата тази комисия, посочи Стаматов.

Той съобщи, че и през тази година квесторите на матурите ще бъдат разпръснати на компютърен принцип в страната и те ще пазят "чужди ученици" или няма да познават зрелостниците в изпитната зала.

Матурите в 12-и клас през 2016 г. вече ще са на модули

За първи път имаме силен апел за участие на родителите в държавните зрелостни изпити, заяви заместник-министър Стаматов.

Той обясни, че родителите ще участват в секретните моменти - при отваряне и затваряне на изпитните зали, при наблюдаване на разпечатването на изпитните работи и особено при проблема със санитарните възли. В минали години там зрелостници преписваха на матурите.

Източник: БТА