/ БТА
Левицата се нуждае от дълбока трансформация, смята президентът (22 януари 2002 г. – 22 януари 2012 г.) Георги Първанов, който участва в кръглата маса „Лява България – идеи, политики, единение“, събрала лидери на леви политически формации. "Бих казал промяна, но сега иззеха тази дума и я опорочиха", каза Първанов пред останалите участници. 

Левица обединение Георги Първанов
БТА

Без обединена левица ние няма да имаме сериозен успех, заяви Георги Първанов. Според него периодите, в които левицата е управлявала или е била част от управлението, са били успешни за България. Дължим го на левите избиратели, добави той. По думите му трябва да се работи за равнопоставеност на формациите. "По-малките няма да имат свръхпретенции, да слагат прът в колелата", коментира Първанов. Той отбеляза, че за общо явяване на местните избори трябва да започне да се работи още от утре.

Длъжен съм да припомня на тогавашния състав на Националния съвет (на БСП), че на 7 януари 2014 г. с решение на Националния съвет ние бяхме изключени от партията, каза Георги Първанов по повод поканата на лидера на БСП Корнелия Нинова всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея. Той добави, че това е било против устава.

Ще бъде добре БСП да участва в обединението вляво, каза президентът Георги Първанов пред журналисти, след края на кръглатата маса „Лява България – идеи, политики, единение“.

"При това с цялата БСП, а не с отделни единици, но всичко зависи от ръководството на "Позитано", добави Първанов. Според него най-голямата партия дава друг хоризонт на това обединение, но не бива да бъде допускано да спъва процеса. Той призова всички леви различни формации заедно с БСП да направят единна коалиция. 
 

Левица обединение Георги Първанов
БТА

Доверието в левицата е в реанимация, смята лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова. Според нея България е лява, а българските граждани имат нужда от социална алтернатива и политика.

"Днешното събиране е стъпка в правилната посока. Лявото е в кома, а левите хора не вярват, че БСП в този си вид е лява", каза още тя. По думите на Манолова ръководството на БСП се превърнало в частен клуб. "БСП е приватизирана", заяви тя и добави, че в парламента десните мислят за Украйна, а левите за Нинова. 

Дневният ред на левицата да се върне при проблемите на обикновените хора, каза Манолова. Тя допълни, че е важно левите формации да се явят заедно и да излъчат общи кандидати на местните избори и евентуалните предсрочни парламентарни избори. Мая Манолова призова всички да се включат в протеста довечера срещу връщането на хартиената бюлетина.

Левица обединение Георги Първанов
БТА

Сред участниците на кръглата маса са още Костадин Паскалев, Румен Петков, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Симеон Славчев и др.

Аз не влизам в тази група, която Нинова амнистира, по простата причина, че ако БСП е българска партия по Закона за политическите партии на България, то аз съм неин член и част от ръководството.

Нинова е вредна за единната левица. Нинова успя за една година да изгони над 700 хиляди избиратели, които левицата имаше. И днес мога да кажа, че левите хора извън БСП са много повече от тези, които са вътре. Но и друго, трябва да бъда откровен и да кажа, че без БСП не може да има единна левица.

Това заяви Кирил Добрев по повод призива на лидера на БСП Корнелия Нинова отцепниците да се върнат в партията.

Винаги съм казвал, че начело на БСП има монарх и монархът в общи линии обявява амнистия към онези негови поданици, които през годините не са били доволни от управлението в БСП и ги призовава да се върнат", каза Кирил Добрев.

А на въпрос дали според него ще има отцепници, които ще се завърнат в БСП, той отговори: "Това е въпрос, който трябва да зададете към нашите приятели, които си отидоха от БСП обидени или бяха изгонени по някакъв начин."

Левица обединение Георги Първанов
БТА


Според него левицата е силна, само когато е единна и кръглата маса, обединила лидерите на различни леви партии, е едно добро начало.

Добрев заяви, че не знае дали хора като Мая Манолова и Румен Петков биха се върнали в БСП, но смята, че едва силна, единна левица ще прави много по-добри резултати, защото България има нужда както от силно дясно, така и от силно ляво. "И Мая Манолова, и Румен Петков, и Георги Първанов са част от историята на БСП", отбеляза той и допълни, че има и много млади хора, ангажирани около различните леви политически проекти. "Знам със сигурност, че ако сме заедно ще бъдем много по-силни", категоричен е Добрев.

Корнелия Нинова не е в ситуация да се изявява като обединителен център на левицата, най-малкото заради катастрофалния резултат на Социалистическата партия под нейно ръководство – минус 700 хиляди гласа за пет години, четири пъти спад в доверието.

Така Мая Манолова коментира призива на лидера на БСП отцепниците от БСП да се върнат в партията.

"Освен това и самата Нинова, и представители на ръководството на БСП, са поканени на днешното събиране", съобщи лидерът на  "Изправи се.БГ" по повод кръглата маса, в което участие ще вземат лидери на леви партии с цел осъществяване на единен ляв блок.

Левица обединение Георги Първанов
БТА


"Има много тревожни тенденции, свързани със спада да доверието в левицата, така че имаме проблеми, по-големи от това да мислим за оцеляването на Нинова", отбеляза тя.

По думите на Манолова от БСП са добре дошли с грижа, с идеи, с каузи да направим всичко, което е възможно, за да върнем доверието в левите партии в левицата сред българските граждани, но смирено и без лицемерие.

"Разговорът днес ще бъде честен, открит. Няма да спестим нищо за състоянието на левицата и ще погледнем с надежда напред, тъй като имаме план, имаме стъпки, имаме хората, имаме ресурса и сме готови да извървим този път заради България и заради българските граждани", подчерта Манолова.

Левица обединение Георги Първанов
БТА


Тя определи като "позорно поведение" искането на Корнелия Нинова за връщането на хартиените бюлетини. "Вкарването на БСП в общ впряг с ГЕРБ и ДПС е предателство към честните избори и към демокрацията", категорична е Манолова. Според нея може би на Нинова е обещан някакъв електорален бонус. "Машините, електронното гласуване, свалянето на Борисов – това бяха исканията на хората от протестите и всяко отстъпление от това пришива партията й към статуквото", каза още тя.

На въпроса дали потвърждава, че няма да се върне в БСП, Мая Манолова отговори: "Днес тук очаквам да сложим началото на нов ляв субект, единен субект, ляв блок, който да издигне общи кандидати на предстоящите местни избори и на вече неизбежните парламентарни избори."

Тя заяви, че левицата трябва да има единна и силна кандидатура за кмет на София. "Ще се борим за голяма група в следващия парламент с или без БСП на Нинова", заключи Манолова.

По време на кръглата маса участниците се обединиха около мнението, че между партиите трябва да има равнопоставеност и партньорство, а за пример бе даден Европейският съюз. "Всяка държава, независимо от големината на икономиката си, от броя на населението си, има равен глас с всички останали", коментира Георги Кадиев. 

Докато БСП е със сегашното си ръководство, с партията трудно могат да бъдат водени преговори, каза по време на дискусията лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.  Ляво обединение без БСП ще бъде слабо, смята Георги Кадиев. Според него обаче дори и без БСП трябва да бъде направено подобно обединение. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова покани всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея.

БТА