Сдружението на фелдшерите настоява за професия „лекарски асистент”
Сдружението на фелдшерите настоява за професия „лекарски асистент” / снимка: БГНЕС
Сдружението на фелдшерите настоява за професия „лекарски асистент”
62664
Сдружението на фелдшерите настоява за професия „лекарски асистент”
  • Сдружението на фелдшерите настоява за професия „лекарски асистент”

От сдружението на медицинските фелдшери поискаха възможно най-бързо да се внедри професията „лекарски асистент”. Целта е новата професия да реабилитира професията фелдшер и да стане неин наследник.

Последният випуск на фелдшери е бил през 2000 г. От тогава вече 13 години не се обучават такива, обясни Александър Александров, председател на Управителния съвет на сдружението. Той допълни, че средната възраст на работещите у нас специалист- фелдшери е над 50 години.

Предложението за новата професия „лекарски асистент” ще бъде внесено още днес в Министерството на здравеопазването. Професията се практикува в цял свят и внедряването й в България би могло да реши много проблеми, свързани с дефицита на кадри, убедени са фелдшерите.

Според Александър Александров изключително голям е проблемът с обслужването на пациенти в малките населени места. Занемарени са условията за грижа за възрастните, а грижата за децата в детските градини и училищата вече изобщо е прекратена. „Не става дума за здравни грижи, а за качествена медицинска помощ, която далеч надхвърля понятието „здравни грижи”, поясни Александров. Той е убеден, че бъдещите лекарски асистенти трябва да се обучават по направление „Медицина” в Медицинските университети.

В момента в България има 4000 фелдшери, като само 1500 от тях работят в спешните центрове.