Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
При едно от нелегалните преминавания през границата е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени
Разбиха международна престъпна група, превозила над 350 нелегални мигранти през Турция, с българско участие, съобщиха от прокуратурата.

Специализираната прокуратура взе участие в международен екип за разследване заедно с гръцките власти, при което е разкрита организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Гърция.

В края на 2018 г. в Специализираната прокуратура е започнато разследване на организирана престъпна група, създадена с цел да превежда мигранти през държавни граници, но не през установените за това места.

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – Евроджъст, координира и оказа помощ на гръцките и българските правоохранителни власти, за да спрат дейността на международна организирана престъпна група за превоз на нелегални мигранти с цел имотна облага.

В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 души, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун. Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

Организираната престъпна група е действала от 2 години, превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Република Гърция. Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 души.

При едно от нелегалните преминавания през границата поради управление с висока скорост е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.

За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

В деня на едновременните координирани действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни.

В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.

Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г., а през месец септември 2020 г.

Евроджъст е съдействал за създаването на първия по рода си съвместен екип за разследване между гръцките и българските правоохранителни органи. Европол е предоставил допълнителна помощ на международния екип за разследване, като е осигурил полицейски служители на мястото и в деня на провеждане на операцията.

В международното разследване от гръцка страна са взели участие отделът за екстрадиция и международна правна помощ в Апелативна прокуратура, град Солун, и отделът за организирана престъпност на Окръжна прокуратура в град Солун. От българска страна операцията е ръководена от Специализираната прокуратура, която е координирала и ръководила действията на Следствен отдел към Специализирана прокуратура и ГДБОП-МВР.