"Бюджетът отразява в пълна степен всичко това, което народните представители приеха с решенията си в няколко последователни парламента и последните две правителства. Всичко това е отражение на тяхната политика до момента". Това заяви пред журналисти в Гърция президентът Румен Радев във връзка с предложения от служебното правителство държавен бюджет и заложения в него дефицит. Президентът е на посещение за участие в Делфийския икономически форум, който събира държавни и правителствени ръководители, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

"От територия, през която само преминаваше руски газ, България се превърна в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа. Страната ни реализира дългосрочно, устойчиво и взаимноизгодно сътрудничество между държави с общи цели и визия за нашия регион", подчерта Радев.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония президентът посочи, че ако югозападната ни съседка иска най-сетне да започне преговорите за членство, тя трябва да впише българите в своята Конституция, както е изискването в преговорната рамка. „Ако РСМ иска да завърши успешно тези преговори, тя трябва да изпълни условията на преговорната рамка, приети от ЕС и от самата РСМ“, допълни държавният глава, като посочи, че това зависи от политическото ръководство на Република Северна Македония.

В рамките на форума президентът Радев проведе срещи с кипърския си колега Никос Христодулидис, на която бяха обсъдени подходи за икономическото възстановяване и противодействие на инфлацията. Откроено беше значението на сътрудничеството в енергетиката, както и проучванията за природен газ в Средиземно море. Двамата президенти подчертаха важността на ефективното противодействие на нелегалната миграция, като фактор за гарантиране на сигурността на европейските граждани. Обсъдена беше и позитивната роля на българската общност в Кипър, която е отлично интегрирана н страната и допринася за развитието на двустранните отношения.

По-рано Румен Радев разговаря и с представители на различни компании, сред които „Филип Морис“ и "Газтрейд", които изразиха високата си оценка за партньорството с българските институции и изразиха намерения за последващи инвестиции и разширяване на сътрудничеството си с България.