Президентът Румен Радев заяви, че предложеният от служебното правителство бюджет ще бъде тест за партиите. 

"Тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиция за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение", посочи държавният глава. 

"Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква много внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори. 49-ото НС не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори и да няма кабинет. Затова свиках консултации с всички парламентарни групи веднага, след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство и бюджет", каза Радев. 

Той благодари на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на консултациите и изразената позиция от множетсвото от тях, че ако следваме конституционната процедура и не се състави кабинет, няма да има време за приемането на бюджета и важните закони.

"За да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони и решение, парламентът има нужда от време", посочи президентът. 

На въпрос кога ще бъде връчен първият мандат, той беше категоричен: "Въпросът с първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България. Така че да, важно е времето на връчване на мандата, но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи”.