Пуснаха нова порция подслушани разговори, този път на Борисов, Кокинов и Найденов
Пуснаха нова порция подслушани разговори, този път на Борисов, Кокинов и Найденов / снимка: БГНЕС, архив
Пуснаха нова порция подслушани разговори, този път на Борисов, Кокинов и Найденов
63638
Пуснаха нова порция подслушани разговори, този път на Борисов, Кокинов и Найденов
  • Пуснаха нова порция подслушани разговори, този път на Борисов, Кокинов и Найденов

Звукови записи, за които се твърди, че са от разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, бяха изпратени на електронните пощи на няколко медии. Диалогът е пълен с вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти.

Изпратилият файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване. По същия начин преди десетина дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, които по-късно се оказаха автентични.

От целия разговор става ясно, че той е бил записан на 15 април в къщата на Бойко Борисов в Банкя. През по-голяма част от времето се чува звук от сърдечен ритъм, което навежда на мисълта, че подслушвателното устройство е било закрепено към тялото на участник в разговора.

В началото Мирослав Найденов чака събеседниците си, като първи се появява Кокинов, а след това и Борисов, емоционално посрещнат от градския прокурор на София.

„Забравихте ме всичките, само удари по моята глава. Всички ми скачат. Дисциплинарни производства другата седмица има. Президентът ми скача, всички ми скачат и искат да не съм там, където съм”, казва Кокинов.

„А къде да си”, чува се въпрос на Борисов, на което Кокинов отговаря „В къщи да съм”.

Основна тема на разговор са делата, които прокуратурата води срещу Мирослав Найденов, като основният въпрос е кой от прокуратурата натиска. Кокинов няколко пъти се оплаква на Борисов, че „е репресиран” и трудно работи с новия главен прокурор Сотир Цацаров.

„Ти си го избра, не ми се подсмихвай. Разбирам се с него, но е много повратлив, много бързо си сменя позицията си. Нищо лошо не искам да кажа, но ме изненадва непрекъснато. Много ми е трудно, признавам. Днес е така, утре - онака. Един ден ме бие по главата, други ден ме гали”, споделя градският прокурор.

Кокинов си тръгва от срещата, а Борисов и Найденов остават да обсъждат делата срещу бившия земеделски министър. В един момент домакинът вкарва в разговора ново действащо лице, което нарича просто „Марга”.

„С Марга как си”, пита Борисов.

„Как съм, тя е много близка с тая… Калинка. Вие си спомняте, че на практика Марга препоръча Калинка като я срещна с този от ОЛАФ. Не знам. Ние като колеги сме… нормални колегиални отношения, но това възможно ли е да е поръчка на Плевнелиев, знам ли аз”, заявява Найденов.

В отговор Борисов казва: „Плевнелиев теб искаше да те остави министър включително”. 

„Но Марга е много близка с Калина. Тя даже след като я осъдиха за дипломата, че няма диплома, Марга беше правила среща с нея”, продължава Найденов.

По средата на разговора Борисов вади телефона си и набира номер. В началото започва с репликата „С Бареков как беше тоя … (бел. ред. следва нецензурна дума за презерватив). Същата сутрин събеседник на телевизионния водещ е бил бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

После Бойко Борисов показва осведоменст за резултатите от проверката на прокуратурата за незаконно използване на СРС-та.

„Днес ще обявяват това от подслушването. Горе-долу знам какво е излязло. Значи единият началник на екип е имал 50-годишнина и е отишъл и е изтрил всичко в деня, в който е обявена проверката, вечерта. Да, да, да... става въпрос… Те ще им повдигат на тях. Просто да знаеш, като реакции не съвпадат. А те може ли да са ни слушали нас”, чува се бившият премиер.

Борисов няма много време за разговора на четири очи с Мирослав Найденов и след няколко минути двамата се разделят. Събеседникът бързо си тръгва като преди това минава през санитарното помещение на къщата.

В началото на 2011 г. изтече запис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, от който ставаше ясно, че Борисов ходатайства пред Танов за покойния вече бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Направеното разследване не установи кой е изнесъл записа, нито дали е правен със СРС-та. В края на миналата година образуваното досъдебно производство срещу неизвестен извършител бе прекратено.

В началото на този месец стана ясно, че делото е прекратено окончателно и няма да бъде възобновено. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов беше категоричен, че то е водено правилно и е прекратено законно.

*Дарик радио не носи отговорност за автентичността на записите.