Продължават протестите в Попинци
Продължават протестите в Попинци / netinfo

Всяка година България губи по 1 млрд. долара от сделки за търсене и проучване на подземни богатства и отдаване на концесии за добив на благородни метали. Това каза на пресконференция днес Константин Дичев от федерацията на природозащитни сдружения "Зелени Балкани".

Той уточни, че организацията е извършила разследване и е установила сериозни административни и законови нарушения при даване на разрешителни за търсене и проучване на подземни богатства и при отдаване на концесии за добив на благородни метали.

Дичев е член на Инициативния комитет "Петелово" село Попинци, Панагюрско, чиито жители протестират срещу проучване на златно находище, разположено в хълма Петелово, и спират достъпа на техника и служители на фирма "Мартерн" до хълма.

От инициативния комитет казаха, че това е най-добре проученото находище за златни залежи в България до 1990 година и че още през 1986 година е бил отхвърлен проект за добив с цианиди, който е единственият икономически изгоден начин за добив. Те отбелязаха, че от двете страни на мината са разположени, служещи не само за питейна вода на село Попинци и околни селища, но и за напояване на района.

Дичев и Петкански заявиха, че хората от селото, подкрепяни от неправителствени организации, искат договорът на фирма „Мартерн” да бъде прекратен и да се зачитат българските закони, както и техните права.

„Защо протестираме? Защото фирмата иска да проучи находище, което е единственото най-добре проучено находище за златни залежи. Вече 31 дни за пореден път хората от Попинци търпят тежките условия в подножето на връх Петелово и спират фирмата да няма достъп до върха. Крайно време е управляващите да вземат страна.”, каза още Дичев.

„България всяка година губи по $ 1 млрд. от такива сделки Асарел Медет, Челопеч и Пелаците всяка година само тези три огромни предприятия на Европейско равнише печелят над $ 600 млрд. Фирма „Мартерн” всъщност 2001 година е регистирана със 100% участие в българска фирм. Това означава, че това са български пари. Мисля, че агенцията много добре трябва да погледне и да разбере откъде идват тези пари и на кого са”, допълни Петкански.

В специално интервю за Дарик управителят на „Мартерн”Джон Мензайъс заяви, че очаква държавата да подкрепи усилията й и да й осигури право на достъп до хълма край селп Попинци за извършване на сондажна работа.

Утре в „Дарик кафе” ще чуете гледните точки на двете страни по проблема в специално интервю с управителя на „Мартерн” Джон Мензайъс и с представителя на инициативния комитет в Попинци Тодор Петкански.