Европейската комисия (ЕК) ще преговаря с "Газпром" от наше име, това заяви министър-председателят Кирил Петков в Брюксел, където втори ден продължават срещите на европейските лидери.

"Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително и от Русия, се осъществи като план. Не е задължително да се участва в този механизъм, но които страни, а то доста страни искат, ще бъдат включени. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това вече е съвсем различно, отколкото една малка България с малка консумация да отива и да преговаря си гигант, като "Газпром", обясни Петков и допълни: "Включи се и идеята за потенциален таван на цените, но това ЕК трябва да анализира. При всички случаи това, че ще може да преговаряме заедно страните, променя изцяло играта с това кой колко пазарна сила има в тези преговори. Сега вече ние отиваме заедно и казваме - искаме по-добри условия, искаме по-добри цени. Това е особено важно за България. Както знаем - договорът ни изтича тази година".

Министър Николов: Няма да останем без газ след искането на Русия да се плаща в рубли

"Сега, когато 75% руския газ идва в ЕС, те вече няма къде да ходят. Ще трябва да преговаряме на равни начала по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес в този момент", каза още министър-председателят. 

По думите му в момента цената на газа определя цената на тока в европейския пазар, който пък е свързан с България. „С други думи сваляйки цената на газа при едни добри преговори, ще се свали и цената на тока, което ще намали инфлацията”, посочи Петков и допълни: "Едната група страни искаха ясен таван за фиксирана цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат много дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме тази част на тавана към Комисията, но това, че ще преговаряме с "Газпром" всички страни, беше една голяма стъпка".

Газовите хранилища ще трябва да се пълнят, но ще има и солидарен механизъм за подкрепа, тъй като не всички страни в ЕС имат хранилища, каза още Кирил Петков.

Петков: Урсула фон дер Лайен идва в България, за да подпишем Плана за възстановяване

Премиерът Кирил Петков посочи още веднъж, че преговорите с ЕК относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България вече са завършени на техническо ниво и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предстои да посети България, за да положи подписа си.

"Много съм щастлив от това, че днес тя ме извика и каза: "Кириле, готови сме с техническата част на Плана. В следващите дни ще погледна в календара си. Предполагам, че до 2 седмици ще дойда да те посетя и да подпиша", разказа Петков за срещата си с Урсула фон дер Лайен. 

Той поздрави министерствата за добрата работа по Плана, така че да се стигне до тук и по-точно Министерство на финансите, Министерство на правосъдието, Министерство на енергетика, Министерство на Икономиката и индустрията, Министерство на иновациите и растежа.

"Много важни неща променихме. Сменихме идеята от предишната газова централа, която щеше да ни направи още по-зависими от руски газ. Вместо това имаме батерии. Едновременно с това не си затваряме Маришкия басейн. За тези 3 месеца българския екип на правителството, който преговаряше, се е справил чудесно. Всички тези критики, че се бавим, само 2 месеца по-късно имаме много по-добър план”, каза още Кирил Петков.

Първите 100 дни на правителството – премиерът Петков направи равносметка

Относно дипломатическите отношения с Русия, в отговор на журналистически въпрос, премиерът коментира:

"Изгонихме 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Едновременно с това чухме агресивните думи на техния посланик, която предполагам просто от фрустрация, че не се справя, че България взима доста сериозна позиция в подкрепа на Украйна, и изказва тези агресивни думи... Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че ще е ясно по дипломатически път, чете трябва да направят същото и г-жа Митрофанова трябва да отиде на консултации обратно в родната си страна", обясни Петков.