Необходим е нов справедлив закон за вероизповеданията
Необходим е нов справедлив закон за вероизповеданията / снимка: DarikNews.bg, архив
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов
69632
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов
  • Кметът на Карлово Емил Кабаиванов
  • Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

Необходимо е да бъдат оттеглени двата законопроекта за вероизповеданията. Около това становище се обединиха десетките участници в днешната Кръгла маса в Карлово, посветена на промените в Закона за вероизповеданията.

Трябва да бъде внесен нов справедлив законопроект, който да не засяга културно-историческите традиции и историческата справедливост в страната, заяви карловският кмет и организатор на днешната среща Емил Кабаиванов.

Той подчерта, че не трябва да бъде удължаван срокът за реституция на имотите. Удължаването на този срок ще бъде заплаха за спокойствието и мира в страната и ще доведе до лавинообразно увеличение на имотните искове от страна на мюфтийството.

На 8,8% от населението, определящо се като български турци, се падат 1245 джамии. За съпоставка за 85% от християните има 3150 църкви без манастирите. Това заяви председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски.

В страната се водят 26 дела за общо 83 вакъвски имота. Проблемът с имотите ескалира след като главното мюфтийство поиска собствеността върху Куршум джамия в Карлово. В защита на общинската собственост през ноември се обявиха над 3000 протестиращи. Делото продължава в Пловдивския апелативен съд на 14 февруари. Вече има предложение Куршум джамия да бъде превърната в галерия. Идеята идва от проф. Иван Гаврилов, който вече е дарил за целта портрет на Левски и 10 000 лв.

Междувременно в началото на февруари в Пловдив започват дела за четири имота. Това са Баня Старинна, група сгради при Водната палата, паркингът при Съдебната палата и турските гробища. Пред Дарик зам.-кметът по културата Стефан Стоянов заяви, че юристите на общината са спокойни за тези дела. Той смята, че всичко ще приключи положително за Община Пловдив.

В днешната дискусия участваха народни представители от ГЕРБ, БСП и „Атака”, историци, кметове и юристи. Представители от Главното мюфтийство нямаше. Според организатора Емил Кабаиванов възможните причини за липсата им са незаинтересованост или съвети от техните  юристи да не присъстват. Поддържам комуникация с всички кметове от засегнатите общини в страната и съм разговарял с пазарджишкия кмет Тодор Попов, който оглавява НСОРБ, заяви още Кабаиванов.

Други новини от Пловдив