Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на "Здравей, България" Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години. "Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Средната продължителност на живота при мъжете в България е 69.9 години, докато при жените е със 7.4 години по-висока - 77.3 години.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA