/ БГНЕС
Още се правят анализи колко дълг ще теглим - милиарди са, каза финансовият министър Владислав Горанов

Мярката 60 на 40, с която правителството ще поеме плащането на 60% от трудовото възнаграждение на работниците, които фирмите планират да съкратят, ще струва милиард, милиард и половина на държавата, а според премиера Бойко Борисов ще излезе дори и повече. Затова предстои и актуализация на бюджета.

„Довечера ще проведем още едно заседание онлайн, за да внесем актуализация на бюджета за мярката 60/40, защото оптимистичният вариант е, че тя ще струва около милиард, милиард и половина, но аз мисля, че няма да стигнат, така че към 18:30 ще ви информираме, като го минем. Има още малко да го преработят, за да го внесем в парламента по мярката, така че да я гарантираме с пари“, каза Борисов.

Първоначалното кандидатстване по мярката ще бъде за месец, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

„Ще дадем толкова, колкото е нужно, докато действа три месеца действа тази мярка. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да си позволим да я развивам, тогава ще мислим по-радикални мерки“, каза още той.

„По отношение на актуализицията на бюджета текат интензивни анализи и изчисления. В момента, в който имаме решение на правителството, ще го качим на сайта на Народното събрание. Със сигурност в държавните сметки ще трябва да намерят отражение и мярката, която в момента коментираме, и ще помоля правителството да одобри и впоследствие парламентът да приеме увеличение на лимита за поемане на дълг. Не ме питайте с колко, още правим анализи. Милиарди са, за да можем да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финансира своите ангажименти“, разясни още Горанов.

"В бюджета на държавното обществено осигуряване в фонд „Безработица“ има около 480-490 милиона гласувани с годишния закон за бюджета на ДОО. Нашите намерения са да не увреждаме правата на тези, които така или иначе попадат в риска безработица, и да добавим към бюджета на Общественото осигуряване допълнителен трансфер в размер на 1 милиард лева за тази мярка, дано се окаже достатъчен", обясни той.

Според финансовия министър актуализицята би могла да бъде внесена в Народното събрание утре до обяд, ако тази вечер бъде одобрен, за да може до края на следващата седмица, успоредно с дебатите в парламента, свързани със Закона за енергетиката, да минат и първите мерки по отношение на държавния бюджет.

"След месец-два може да се наложат и други мерки. Това е първият пакет, който идва като отговор на кризата от страна на правителството. Динамична е средата, нещата може и да се подобрят, може и да се влошат и ние ще трябва да имаме вариант за действие на всеки един от тези сценарии", заключи финансовият министър.