Кунева: В бъдеще се очаква да има и климатични бежанци
Кунева: В бъдеще се очаква да има и климатични бежанци / снимка: БГНЕС

Без фокусирани мерки за развитието и за климата ще се сблъскваме с все повече бежанци, коментира вицепремиерът Меглена Кунева на конференция по повод на закриването в България на Европейската година за развитие-2015. Форумът е организиран от Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

Кунева припомни, че през 2000 г. на конференцията на ООН са определени осем цели на хилядолетието с крайна дата 2015 г. и пътната карта е включвала намаляване на бедността, начално образование за всички, намаляване на детската смъртност. През септември тази година страните членки на ООН приеха нови цели за устойчиво развитие за следващите 15 години, сред които изкореняване на крайната бедност, ликвидиране на глада, равенство на половете, отбеляза вицепремиерът.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Трябва да мерим десетилетия напред колко напредваме по тези показатели, да сме наясно какво сме направили и какво не сме направили, коментира тя.

Бежанската криза, пред която се изправи Европа през тази година, показа, че направеното не е достатъчно. Една голяма част от бежанците са икономически мигранти, което означава, че европейските и световните лидери трябва да се замислят дали това е очакваният резултат след 15 години, посочи Меглена Кунева и допълни, че набелязването на целите не е решение, нужна е по-ефективна обща политика.

Тя припомни мнението на бившия външен министър Соломон Паси, че в следващите години можем да очакваме мигранти, защото не се справяме с климатичните промени и защото измененията на климата са такива, че хората ще търсят икономическа реализация на друго място заради влошените климатични условия.

Руски учен: Земята навлиза в студен климатичен цикъл

Меглена Кунева каза още, че Европейската политика за развитие в България като цяло е била слабо позната. Тя изрази задоволство, че тази година информационните кампании, конкурсите и инициативите са направили българските граждани съпричастни и заинтересовани.

Като част от Европа трябва да изпълняваме нашите ангажименти и отговорности и въпреки че се водим за небогата страна в ЕС, не трябва да забравяме, че в световен мащаб това не е така, коментира тя.

Мария Павлова, и.д. директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" в МВнР, посочи, че Европейската година за развитие е допринесла за открояването и осъзнаването на взаимните ползи на тази политика за всички участващи в нея страни. Тя отбеляза, че МВнР и Дипломатическият институт са изпълнили амбициозна и наситена национална програма, чрез която България е дала достоен принос, като основната цел е била да се популяризират успехите и предизвикателствата на политиката за развитие и да се повиши информираността на българските граждани по тази тема.

Източник: БТА