Руски учен: Земята навлиза в студен климатичен цикъл
Руски учен: Земята навлиза в студен климатичен цикъл / ThinkStock/Getty Images

Имунната система на човека е адаптирана към 30-годишния студен климатичен цикъл, в който навлиза нашата планета. Това съобщи за ТАСС председателят на Тюменския научен център на Сибирското отделение на Руската академия на науките /РАН/, академик Владимир Мелников.

Според прогнозата на руския академик през следващите години средната температура ще се понижи с 1,5-2 градуса. Ученият е уверен, че хората, животните и растенията ще оцелеят при незначителното глобално застудяване, което предстои.

Глобалното затопляне ще продължи през 21 век, застудяване - след 1000-2000 години

"В далечната история, когато човечеството не е разполагало със средства за предпазване от студа, ледниковите периоди са водили до печални резултати, в това число и до измиране на видовете. Но това са били други по мащабите си студове - и по продължителност и по ниво на температурите. Те са несъпоставими с късопериодичните цикли, които преживяваме" - отбелязва руският учен.

Руските синоптици за втора поредна година прогнозират сурови зими. По думите на ръководителя на руската Федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда /Росхидромет/ Александър Фролов, основните студени фронтове ще преминат над Урал и южната част на Сибир.

Climate Central: До 3 века Лондон и Ню Йорк ще потънат изцяло или частично

По думите на академик Мелников, в тази прогноза на Росхидромет няма нищо аномално, като се има предвид, че планетата навлиза в студен климатичен цикъл.
"През живота си изпитам влиянието на трети климатичен цикъл. Роден съм в края на топлия цикъл, след това в Якутия прекарах целия студен цикъл, който продължи до 80-те години на миналия век, след това отново преживях топъл цикъл и сега навлизам в студения. От личния си жизнен опит мога да кажа, че хората преживяват спокойно такива цикли, имунната система на човека е приучена към подобни колебания" - казва Владимир Мелников.

Американски учени са съгласни с мнението на руския си колега за предстоящото застудяване. Специалистите от САЩ обаче твърдят, че то ще се случи на фона на глобалното затопляне на климата. Такъв извод се съдържа в изследване, подготвено от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата с участието на няколко десетки учени от различни страни. Мелников е на същото мнение - застудяването с 1,5-2 градуса, най-вероятно няма да се отрази на процесите на глобалното затопляне.

Климатолог: Зимата ще бъде по-топла тази година

По думите на доктора на биологичните науки, специалиста на Института за екология на растенията и животните на Уралското отделение на РАН Рашит Хантемиров, растенията и животните засега не усещат влиянието на студения климатичен цикъл, за който говори академикът. "Данните, получени в резултат на изследванията на годишните пръстени на дърветата, говорят за това, че изминалото столетие е най-топлото за последните няколко хиляди години. На Земята за последните сто години затоплянето е било с по-малко от градус" - уточнява той.

Ученият се надява, че застудяването, което предстои, ще е кратко и няма да наруши процесите от последните 100 години заради глобалното затопляне.

Източник: БТА