Climate Central: До 3 века Лондон и Ню Йорк ще потънат изцяло или частично
Climate Central: До 3 века Лондон и Ню Йорк ще потънат изцяло или частично / ThinkStock/Getty Images

Венеция и Пиза ще потънат изцяло, а Неапол и Равена ще бъдат частично залети, според американско проучване, което прогнозира срокове на катастрофите.

Проучването е изготвено от неправителствената организация Клаймат сентрал (Climate Central) с представителства в Принстън и Ню Йорк, която обединява учени и журналисти, специализирани в областта на климатичните промени. То предвижда, че в разстояние на един до три века ще потънат изцяло или частично Лондон, Ню Йорк, Шанхай, Хонконг, Мумбай (Бомбай), Рио де Жанейро, Неапол, Пиза, Равена и Венеция.

Картограф: След 85 години Рим ще е под вода

Катастрофите ще бъдат предизвикани от емитиране на газове, който причиняват така наречения парников ефект в земната атмосфера. Според проучването до края на века температурата на въздуха ще се повиши с 4 градуса по Целзий, което ще доведе до разтопяване на ледове и всеобщо повишаване на нивото на световния океан.

Конкретно за Италия се прогнозира, че през следващите 1-2 века от катастрофални потъвания ще бъдат засегнати 4,7 милиона души, което представлява 8 процента от населението на страната. Изцяло ще потънат Венеция и Пиза, както и половината от Неапол и част от Равена, ако спешно не се вземат мерки за спиране на глобалното затопляне.

Мощен циклон потопи столицата на руската Камчатска област

По мнението на специалисти от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) процесът на глобално затопляне е необратим. Единственият изход, според тях, е спешно провеждане на световна климатична политика, чрез която би могло да се намали до 2 градуса по Целзий прогнозираното повишаване на температурата на въздуха, което ще ограничи мащабите на катастрофално потъване на градове. Това ще наложи до края на века да бъдат евакуирани от застрашените метрополии 130 милиона души, от които 2,9 милиона жители на Италия.

Източник: БТА