Фелдшери поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
Фелдшери поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи / снимка: sxc.hu
Фелдшери поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
78599
Фелдшери поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
  • Фелдшери поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи

Фелдшерите в България поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и да създадат своя отделна професионална съсловна организация. Мотивът е, че фелдшерите у нас нямат никакъв глас, каза пред Дарик председателят на Сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров.

Той е убеден, че фелдшерите целенасочено се държат под контрол и под натиск и тяхното мнение не се взима предвид при предприеманите от властта промени.

„Ние не сме професионалисти по здравни грижи. Ние се занимаваме с медицина, ние сме медицински специалисти, като извършваме консултативно-диагностична дейност. Здравна грижа е друго - това е дейността, която се изпълнява от медицинските сестри, лаборанти, зъботехници", обясни Александър Александров.

Според него нещата се объркват нарочно и изгодата е за управляващите: „Контролът се държи от Лекарския съюз, държат ни под контрол, под натиск, игнорирани от всички други, от живота, свързан със здравеопазването. Реформи така не се правят".

По думите на Александров така не се правят реформи в здравеопазването: „За съжаление по начина, по който действат управляващите спрямо дейността, която извършваме, са абсолютно недемократични, тоталитарни, потиснически. За съжаление ни чакат тежки дни в здравеопазването".

Той добави, че в много от случаите пациентите не знаят, че са преглеждани от фелдшери, а не от лекари: „Хората трябва да знаят, че се преглеждат от фелдшери, не от лекари. В отдалечените населени места, в трудните региони във филиалите на спешна помощ работят единствено фелдшери. Хората не знаят, че са преглеждани от фелдшери. И това е абсурдно. Това са ред причини, заради които ние искаме да излезем от тази организация и ще го направим. Ако трябва, ще изчакаме следващото правителство".

Искането на фелдшерите за отделяне в своя собствена организация е изпратено в писмо до Министерството на здравеопазването и до здравната комисия в парламента. Предстои комисията да проведе заседание по въпроса.

Според Александров обаче отговорът ще е негативен и искането на фелдшерите няма да бъде прието, защото властта ще настоява статуквото да се запази и фелдшерите да останат без глас.