Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от организацията.
Килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм.
Колко ще ни струва великденската трапеза и скочили ли са цените преди празниците? (ВИДЕО)
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните /БАБХ/ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.
За какво да внимават потребителите по Великденските празници
Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.
Килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм.
Колко ще ни струва великденската трапеза и скочили ли са цените преди празниците? (ВИДЕО)
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните /БАБХ/ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.
За какво да внимават потребителите по Великденските празници
Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.