/ iStock/Getty Images
Започват проверки в търговските обекти в цялата страна
Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщиха от комисията.

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции - и за условията на сделките при промоциите и намаленията.

Започват засилени проверки за качеството на храните преди Великден и Гергьовден

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход.

В съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци.

В момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници ето няколко съвета към потребителите:

- да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти
- при обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет
- при пазаруване на хранителни стоки от интернет, могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност
- да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежа