Една пета от тубичките за козметика в света се правят от машина, изобретена от българин
Една пета от тубичките за козметика в света се правят от машина, изобретена от българин / снимка: sxc.hu
Една пета от тубичките за козметика в света се правят от машина, изобретена от българин
68095
Една пета от тубичките за козметика в света се правят от машина, изобретена от българин
  • Една пета от тубичките за козметика в света се правят от машина, изобретена от българин

Една пета от тубичките за козметика в света се произвеждат на машина, изобретена от българин.

Това съобщи в "Седмицата" на Дарик собственикът на патента инж. Мирослав Хинков.

Той е носител на наградата "Изобретател на годината". Около една трета от машините в света, на които се произвеждат такъв тип продукти, са от ръководената от него компания.

„Тубите общо взето са стандарти. Ние ги правим по начин, по който смятаме, че е най-добре. Преди всичко спестяваме материал, защото можем да работим с по-тънки материали. Знаете, проблемите с екологията навсякъде са много сериозни и колкото по-тънка е една туба, толкова по-добре. В зависимост от продукта, тубите са различни - има материал, който е само с алуминий вътре, има „сандвич" - от алуминий и пластмаса, има и само от пластмаса. Може би в момента около 20% от тубите в света се произвеждат на наши машини", обясни Хинков.

И още нещо любопитно - 23 сорта домати са създадени от инж. Живко Данаилов. В момента у нас се отглеждат около шест сорта, като останалите са разпространени в страни на Балканите. Инж. Данаилов е новото име в златната книга на българските откриватели и изобретатели.

„Първият в света хибриден сорт домати е създаден от нашия изтъкнат и световноизвестен учен - академик Христо Даскалов, който, за щастие, беше и мой учител", разказа Данаилов.

Той добави, че има основателна причина пазарите в момента да са пълни с турски и македонски домати:

„Чувства се недоволството от качеството на доматите. Това се случи след началото на реформите и преминаването на България към пазарна икономика. Дотогава площите изцяло бяха заети от наши сортове. Но след началото на реформите се наблюдава инвазия на чужди сортове домати".

Според Данаилов проблемът е, че интересите от страна на производители, търговци и потребители към доматите са много различни.

„Производителите предпочитат високодобивни сортове, които издържат на транспортиране. Търговците също искат доматите да се търкалят, без да омекват, докато консуматорите търсят автентичния вкус на доматите", допълни експертът.

Тази година са подадени 245 заявки за патент на изобретение и 332 заявки за регистрация на полезни модели.