"Трябва да си носи отговорността. Лечебното заведение във Варна е общинско търговско дружество. Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и туберкулозата. Има си програма за профилактика и контрол на туберкулозата". Това каза на брифинг доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването по казуса със Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна, която е в тежко финансово състояние. 

Лекарите в Белодробната болница не са взимали заплати от 10 месеца, а токът бе спрян, след натрупани задължения

"На мен не ми е известно, някое друго лечебно заведение да е фалирало, или да е имало проблеми, освен с един случай преди 9 години в Пловдив, когато там фалира белодробна болница по същия начин тогава дейността беше поета от университетската болница в Пловдив, която създаде отделение и тогава се намеси държавата, но се намеси в момент, в който общината абдикира от възможностите си да се грижи за това лечебно заведение. Може би е дошъл такъв момент и за Варна", каза още Момчил Мавров. 

Без ток и заплати: Община Варна е готова плати част от дълговете на Белодробната болница

Кой е виновен за това лечебното заведение да не може да си плати тока, да не може да си покрие разходите, има си мениджмънт, има си контрольор, има си собственик и това е Община Варна, категоричен бе Мавров. 

Доц. Мавров уточни, че се прави всичко възможно да се намери място за настаняване на пациентите на болницата в други лечебни заведения. 

В сряда са поканени на среща в Министерство на здравеопазването областният управител, кметът и управителят на лечебното заведение и директорът на РЗИ, за да бъде решен този въпрос, обясни доц. Мавров.

"Вариантите за болницата, ще ги разберем след два-три дни. Самата болница е собственост на Община Варна, няма как ние да преценяваме вместо Общинския съвет на Варна", каза още доц. Мавров.