Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП
Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП / ГЕРБ/ЕНП
До края на годината най-късно очакваме решение дали България ще получи допълнителни средства от бюджета на Европейския съюз (ЕС) за борба с Африканската чума по свинете (АЧС), заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, цитиран от Агенция "Фокус".

"Въпреки взетите мерки, трудно е да се опазим от АЧС, когато тя бушува в съседните страни", каза още той и добави, че заради свободното движение на хора и стоки, болестта е трудна за овладяване.

Ловци готвят протести против мерките срещу Африканската чума

„Затова считам, че е редно тези 45 млн. евро да отидат при най-засегнатите стопани в България и в другите държави в ЕС, които са пострадали от чумата по свинете. Това, което предложих, е Фондът за кризисни ситуации в земеделието да бъде увеличен двойно - от 20 млн. до 40 млн., както и Фондът за превенция да бъде увеличен с още 25 млн. – до към 170 млн. С тези средства още от 1 -ви януари 2020 г. да започнат да се обезщетяват стопани и да се предприемат мерки за биозащита на всички засегнати държави, а се вижда, че ни трябват вече общоевропейски мерки, които да предпазват целия континент“, обясни евродепутатът.

Свиневъди и БАБХ категорични: Клането на прасета ограничи чумата

Андрей Новаков коментира още, че няма опасност отпуснатите средства да ни лишат от други необходими такива за страната ни. Това не е прецедент, защото и преди е имало ситуации, граничещи с бедствия, каза още той и добави, че и румънските му колеги са внесли подобни предложения, които са срещнали подкрепа.
Агенция Фокус