Военната помощ за Украйна и модернизацията на армията ни доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на „Демократична България“ по време на консултациите на държавния глава с коалицията. Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) бе предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев и ДБ
БТА

"Няма малки и големи партии в парламента, защото отговорността е обща. От последните избори българските граждани дадоха своя вот, така че не дадоха доверие на нито една политическа сила сама да управлява. Напротив, парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес", обърна се към ДБ Радев.

По думите на държавния глава пред парламента стоят и много важни задачи – освен съставянето на кабинет. "Следя със загриженост това, което се случва последните дни в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми отива в друга посока - нарастване на конфронтацията, противопоставяне, чертане на нови разделителни линии", допълни президентът. 

"Вие, като формация с парламентарен опит и опит в управлението на страната как виждате шансовете за съставяне на правителството в рамките на този парламент, около какви принципи и позиции може да се консолидира едно работещо мнозинство. Това е много важно, защото страната е пред прага на различни кризи, на километри от нас бушува война. Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната. Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение. На какви планове, анализи, финансови разчети и времеви параметри почива тази ваша идея", посочи още Радев.

Без национална сигурност не можем да градим ефективно никоя от другите сфери на политическия и икономическия живот, посочи Радев. Президентът заяви, че солидарността е важна, тя е стожер на единството в Алианса и на неговите способности да реагира при кризи, но тази отговорност към Алианса се базира преди всичко към способността ни да генерираме и поддържаме нашите отбранителни способности. Това е най-важният ангажимент към Алианса, особено в ситуации като днешната, добави той. 

"В продължение на месеци ДБ проповядваше,  че модернизацията на Българската армия трябва да се обвърже с предоставянето на въоръжение за Украйна и то по такъв начин, че веднага даваме нашето въоръжение и получаваме съответно натовско въоръжение, както вече правели други държави", отбеляза Радев. Той попита как ДБ си представят този процес и могат ли да посочат какво стана и какво получиха тези държави, които са предоставили свое въоръжение.



„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. Според него шансовете за съставяне на кабинет ще е трудно. „Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставяне на управление. За да е стабилно, обаче, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта, тъй като е ясно, че политическата система върви към раздробяване. Ключът оттук нататък винаги ще бъде диалогът и търсене на форми на сътрудничество”, допълни той.

Иванов посочи, че ще следят за три основни приоритети - съдебна реформа, ясно отношение към въпросите на сигурността и разумен икономически курс. “Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем полезни и конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация", заяви той. 

По темата с оръжията за Украйна от ДБ посочиха, че нямат конкретни цифри, но тяхната цел е била изпълнителната власт да получи политическа подкрепа да вземе решение  да покажем способност да носим отговорност, като член на съюзите, към които сме. 

“Необходимостта да се намесва парламентът не беше добър начин на взимане на решение, но така се получи. Все пак решението, което беше взето, дава един широк мандат за цялостна модернизация на българската армия, дава аргументи за това, когато се водят преговори с нашите съюзници, България да изглежда като съюзник, на който може да се има доверие. Ако ние изглеждаме като страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа, пред лицето на една агресия, която не е агресия срещу една определена страна, това не е просто двустранен конфликт, към който ние да вдижнем ръце и да се оправят, защото това е част от една дългосрочна политика и това е предизвикателство непосредствено и спрямо нашата сигурност. Затова способността ни не просто да си зариваме главата в пясъка и да казваме украинците да се оправят, а за нас приемливо Путин да успее. Нека да е ясно, господин президент, че ако Путин успее, това няма как да установи траен мир, а това ще значи, че всеки с политиката на силата да налага своите интереси и разбирания в нашия регион”,  заяви той. 

"ДБ не твърди, че разполага с конкретни цифри за конкретни бойни способности, които да бъдат предоставени, целта на решението на парламента е изпълнителната власт да получи политическа подкрепа и с вземане на решение да покаже, че сме способни да носим отговорност", отговори Иванов на искането на Радев за конкретни числа.

Каква точно ще е помощта е въпрос на преценка на Министерския съвет, допълни той.

"Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство", обърна се към държавния глава съпредседателят на ДБ в отговор на въпроса на Радев.



Консултациите започнаха на 26 октомври
с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане" и "БСП за България". Остават "Български възход".

Президентът Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. "Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите", каза Радев.

Държавният глава заяви необходимостта от редовно правителство. "Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство", заяви президентът.

Румен Радев призова още партиите да уточнят помежду си, в случай че не се състави редовно правителство, кога да бъдат проведени следващи избори, които по Конституция са два месеца след разпускане на Народното събрание.

Христо Иванов
Георги Димитров

Надежда Йорданова
Георги Димитров

Атанас Атанасов
Георги Димитров