Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент, защото проблемите, които трябва да се решават, са много.

Това коментира в Брюксел президентът Румен Радев по повод днешното заседание на 48-ото Народно събрание.

Отново неуспешен опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание

Държавният глава посочи, че не само има важни закони, които парламентът е необходимо да приеме, но и редица важни държавни органи, които са конституционно установени, са в непълен състав или работят извън мандата си. Той даде пример с Висшия съдебен съвет, Инспектората към него, Конституционния съд и БНБ, за които предишни парламенти не са изпълнили задължението си да попълнят състава им навреме.

„Това също е огромен проблем. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата“, допълни Румен Радев.

Държавният глава каза, че може да връчи мандат за съставяне на правителство едва когато има структурирани парламентарни групи.

Конституционалисти: Има ли изход от патовата ситуация в парламента

„В тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да повдига темата и да работи за това българските граждани - битови потребители, да отидат на свободния пазар на електрическа енергия“, заяви още президентът. Той изрази надежда следващото редовно правителство също да работи в тази посока.