България отбелязва 116 години Независимост - чествания се провеждата в цялата страна. По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава. 

Честит празник, българи: 116 години от обявяването на Независимостта на България

София

С церемония пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Това е един от най-светлите български празници, които трябва да почитаме, каза пред медиите председателят на общинския съвет в София Цветомир Петров. Заедно със Съединението, днешният празник е един от най-важните, посочи той и призова да отстояват българските интереси на първо място.

Денят на независимостта има странна съдба - честван до 1944 г., забранен и възстановен през 1998 г., отбеляза в словото си проф. д.и.н. Веселин Янчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Целенасочените усилия на българския народ тогава и политиката на българските князе са факторите, които правят обявяването на Независимостта. Не случайно Независимостта е прогласена в храм „Свети Четиридесет Мъченици“ Велико Търново", допълни той. "България се превръща в пълноправен член на международната общност. Този акт е сред най-големите постижения в най-нивата ни история, с който трябва да се гордеем", посочи историкът.

В програмата участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

БГНЕС

Велико Търново

"Независимостта не е дар, а завет, тя се отстоява всеки ден", каза в своето слово на Царевец председателят на Народното събрание Рая Назарян. На историческия хълм беше издигнато националното знаме с военен ритуал. Председателят на Народното събрание отправи поздрав към почетния караул, съставен от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

"116 години ни делят от онзи паметен ден, озарен от вековния копнеж на един народ да бъде пълноправен господар на съдбините си, денят в който са заличени и последните следи от васалното положение на България и страната ни става равноправна и суверенна европейска държава", каза пред жителите и гостите на Велико Търново Назарян.

Тя припомни, че на 22 септември 1908 година старопрестолният град бил празнично украсен, черквата „Св. 40 мъченици“ била обсипана  с цветя, гирлянди и венци, на върха на Царевец били побити шест знамена, а между тях сноп пръчки, символ на посланието на хан Кубрат за силата на единството. "Пътят към Независимостта е белязан от героични битки за освобождение и непоколебима воля за държавност и съзидание. Уроците на независимостта са лесни за ума, но са трудни за сърцето", подчерта Назарян.

„Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане с лакти и размахване на юмруци, знаем, че общата цел се постига със съгласие. Независимостта не е дар, а завет, тя се отстоява всеки ден, не веднъж завинаги, отстояваме я като я надграждаме. Независимостта е воля за съзидание, затова всяка година се изправяме и си припомняме, че за всеки един народ, независимостта е не само повод за гордост, но и обещание за бъдеще", подчерта тя.

БГНЕС

БГНЕС

Кметът на Велико Търново - Даниел Панов, заяви, че 22 септември е празник, който смело може да бъде наречен повече от национален, защото е общобългарски, сплотяващ и обединяващ. „Днес във времена на кризи, разделения и безпътица, търсим отговори защо предците ни успяха, дори в по-трудни времена от днешното, а отговорът не е труден, защото в българската история остават хората, които имат силата да обединяват, а не да разделят“, каза Панов.

По традиция на церемонията стотици знамена с цветовете на българския трибагреник бяха пуснати в небето от децата на великотърновските училища.

Благослов отправи Никополският епископ Матей. Участниците в празника поднесоха венци и цветя пред пирамидата на Независимостта в подножието на Царевец и се включиха в тържественото шествие към паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново.

БГНЕС

Пловдив

С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър-Пловдив и възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“ беше чествана 116-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Церемонията се проведе на площад „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България. Официалното слово беше произнесено от Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив” Пловдив, а водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

“При подобаваща тържественост Независимостта на България е обявена в църквата “Св. Четиридесет мъченици”, Търново. България вече е независимо царство, а Фердинанд получава титлата цар на Царство България. Бързо вестта достига до всички краища на страната, където се провеждат радостни шествия. Целият български народ ликува. На 22 септември 1908 година се случва едно от най-значимите събития в съвременната история на нашата родина. Куражът и устремът за единение на българския народ са силите, които водят предците ни по пътя към успеха. В деня на Независимостта отдаваме почит към всички, които с делата си, а понякога и с живота си, отстояваха и отстояват свободата, суверенитета и честта ни като народ и държава. Наш дълг е да помним, че независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява и почита. Тя не е даденост, а поведение и достойнство, които зависят от всички нас. За да може България да върви гордо и смело по своя път днес. Този ден е урок за политическо мъжество на нашите държавници, които с воля и мъдрост преследват и защитават българския национален интерес. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ”, каза Симеон Алексиев. 

След края на официалната част венци и цветя бяха поднесени на паметника на Колоната на Независима България от кмета на Пловдив Костадин Димитров, областния управител проф. д-р Христина Янчева, председателя на Общински съвет Атанас Узунов, районни кметове, общински съветници, политически партии, Комитет “Родолюбие”, Сдружение “Една българка”, обществени организации и признателни граждани. 

Част от тържествата по случай празника в града под тепетата включваха и събитието „Отворени врати на музиката“, което се проведе в пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе и беше организирано от Пловдивско певческо дружество (ППД) "Ангел Букурещлиев" с диригент Илиян Тиганев. Събитието включваше приветствие от кмета на Пловдив Костадин Димитров по случай 116 години от обявяването на Независимостта на България. 

“22 септември 1908 година е един от моментите, записани в българската история със златни букви и това е благодарение на единството, което ние българите имаме. Нека днес го почетем с това събитие, което е на прекрасно място. Няма да забравя деня, в който решихме да подкрепим Пловдивско певческо дружество “Ангел Букурещлиев”. Но искам да поздравя Илиян Тиганев, защото той е носител на днешния пример за воля и упоритост. Изключително съм благодарен, че имаме такива младежи в днешно време”, каза градоначалникът. 
   
БГНЕС


Пазарджик

С тържествена церемония по издигане на националния флаг и празничен концерт в Пазарджик бе отбелязана 116 -ата година от обявяването на независимостта на България.

"Това не е просто историческа дата, а символ на смелостта и решимостта на един народ. Независимостта е извоювана трудно, но тя е онази ценност, която може да ни обединява като нация и самосъзнание. Имаме дълг да си я припомняме постоянно, не само днес", каза в словото си кметът на Пазарджик Петър Куленски.

"Нека се подсещаме често, че независимостта не е даденост. Тя е наша колективна отговорност. Всеки ден, с малки и големи стъпки в начина си на мислене и изборите, които правим, ние сме длъжни да я пазим и укрепваме", добави кметът. Той посочи още, че днешното време изисква нова форма на борба за независимост- на мисълта, на духа и на волята. 

Варна

С военен ритуал и празничен молебен Варна почете днес 116-а годишнина от Независимостта на България. На централния площад в града тържествено бяха издигнати националното знаме и флаговете на крайморския град и на Европейския съюз.

Празничен молебен отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. Тържеството уважиха областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, представители на държавната и местната власт, много граждани.

Празникът завърши с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Варна“ и празнично общоградско хоро.

Тържествата по случай 116 години от Независимостта на България бяха организирани от Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Бургас

В Бургас тържествата по повод отбелязването на 116 години от обявяването на независимостта на България на 22 септември започнаха с военен ритуали молебен на площад "Атанас Сиреков". В присъствието на официални лица, граждани, представителни части на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани бе извършен ритуалът по издигането на флаговете на България, Община Бургас и на Европейския съюз. Празничен молебен за благоденствието на независима България бе отслужен от Негово високопреподобие Архимандрид Димитрий – Протосингел на Сливенския митрополит и свещеници от бургаското православно духовенство.  

По време на церемонията Бургаският духов оркестър изпълни „Химна на независимостта“, написан от капелмайстора на 24-и Черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд.

Тържествата продължиха пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк. Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини в защита на българската независимост, след което цветя и венци пред паметника поднесоха представителни части на българските войски и ветерани, както и кметът на Община Бургас Димитър Николов заедно със заместник-кметове, представители на местната администрация, общественици и граждани. Водещ на церемонията бе актьорът Теодор Каракачанов.  Веднага след това в празненствата се включи и Фолклорен танцов ансамбъл „ Атанас Манчев“, който представи концерт на открито на площад "Атанас Сиреков".

Троян

С възпоменателна церемония пред мемориален комплекс „Вила Ванна“ и слово на проф. Янаки Стоилов в Троян почетоха Деня на независимостта.

По традиция церемонията започна с изпълнение на военни маршове от Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян. На почетен караул пред паметника на троянците, загинали във войните за национално обединение, застанаха военнослужещи от Военно формирование 24 430 – Троян.

„Денят на независимостта е един от най забележителните празници на България. Той има особен смисъл днес, когато страната ни е в поредица от политически кризи, когато хората все повече поставят темата за независимостта като основна тема в българската политика. Поканихме конституционния съдия проф. Янаки Стоилов да произнесе слово за празника, за да напомним на троянци и на цяла България, че българската независимост, която е решена в Конституцията на страната ни, трябва да бъде бранена и отстоявана ежедневно“, каза за БТА кметът на Троян Донка Михайлова.

В словото си проф. Янаки Стоилов посочи, че в такива чествания не бива да премълчаваме или преиначаваме важното от нашата история и припомни, че без Освобождението и Съединението, България нямаше как да стане независима държава.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений извърши велико освещаване на храма „Света Богородица“ в град Средец. Събитието бе част от честванията по повод 22 септември, когато градът отбелязва своя празник, както и Деня на независимостта.

Ритуалът по освещаването започна малко след осем сутринта и продължи до обяд. В ранните часове на него присъства заместник-кметът Живко Гърков, а по-късно към събитието се присъедини и кметът на Община Средец инж. Иван Кичев. 

Враца

Отново е време за държавници, каза в словото си по време на тържеството във Враца за Деня на независимостта областният управител Николай Николов. По думите му и днес имаме нужда от хора, които милеят за страната и се борят за независима църква, и свободна, а не васална държава. „Независимостта и свободата вървят ръка за ръка“, припомни още Николов.

Тържеството по повод 116 години от обявяването на независимостта на България се проведе на централния площад и започна с военен ритуал по приемане на почетния караул от военно формирование 54 990. Строят прие командирът на формированието подполковник Симеон Гаджев.

В програмата участие взеха Ансамбъл за народни песни и танци и Духов оркестър към Народно читалище „Развитие - 1869“, ученици от СУ „Козма Тричков“ и деца на детска градина „Европейчета“. Молебен за здраве и благоденствие отслужиха свещеници от Врачанска света митрополия, водени от секретаря отец Николай Костадинов. Той също поздрави присъстващите и се обърна към тях с думите: „Да знаем и да помним, че може да надградим независимостта и в духовно-нравствен аспект, като бъдем по-независими от вредните навици и привички, от лошите примери и поведения и от всякакво зло, с Божия помощ и подкрепа“. 

В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя, след което на площада се изви българско хоро.

Русе

С традиционна церемония по полагане на венци и цветя започна празничният 22 септември в Русе. Ритуалът, с който се отдаде почит по случай 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България, беше пред Паметника на свободата в центъра на града.  Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър беше строен почетен караул от Военно формирование 32420 и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Негово Високопреосвещенство митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия отслужиха благодарствен молебен в чест на паметната дата. 

"Радостно е, че това знаменателно събитие беше постигнато по мирен начин. Актът на Независимостта беше съставен в Русенска област. Още по-радостни сме, че това беше чисто българска инициатива, изпълнена в подходящо време. С възстановяването на българската държавност, страната ни придоби равноправен международен статут и зае мястото си сред независимите страни, които по това време не бяха много. Нека и ние вземем пример от нашите предшественици", заяви след това Негово Високопреосвещенство Наум. 

"Днешният ден е символ на момент, в който ние изразяваме своята сила, гордост и национално самочувствие. Русе, като врата на България за Европа, има своя дял в този ден. Днес не трябва да губим светлината и искрата в нас, да градим, а не да събаряме, да създадем чувство на братство и единение, а не да позволяваме, да ни делят по всевъзможни критерии", каза в празничното си обръщение кметът на Русе Пенчо Милков. 

В края на церемонията представителите на официалните институции и други организации положиха цветя и венци.

Хасково

С военни почести и изпълнения на духов оркестър в Хасково бе отбелязан Денят на независимостта. Церемонията се състоя на централния площад "Свобода" в присъствието на почетен караул и военнослужещи от формированията в Хасково и учебния военен полигон "Корен".

Официални лица и гости поднесоха венци и цветя пред монумента, открит на втори юни 1927 година от цар Борис III. Сред тях бяха заместик-областният управител Митко Петров и председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева.

Седмокласниците от Средно училище "Паисий Хилендарски" Тодор Тодоров и Пламена Крумова прочетоха Манифеста на цар Фердинанд I, с който на тази дата през 1908 година България се обявява за независима държава, и приветствие към гражданите.    

Благоевград

Независимостта не е статично състояние, тя е процес, който изисква грижа, съзнание и действия всеки ден. Това каза в словото си при честването на 116 години от обявяване на Независимостта на България заместник – кметът на Благоевград Станислав Кимчев. 

Днес се събираме тук, за да отпразнуваме не просто една историческа дата, а ден, в който българският дух възкръсна с пълната си сила и величие, посочи Кимчев и отбеляза, че на този ден през 1908 г. е ден, в който нашите предци осъществяват вековната мечта на народа ни за свобода, достойнство и самоуправление. 

„Дълги години след Освобождението България беше зависима, ограничена, прикована към желанията на външни сили. Но на този ден в старата столица Велико Търново един горд народ надигна глас и провъзгласи на света – ние сме независими, ние ще решаваме съдбата си“, каза още зам.-кметът на Благоевград. Той посочи, че хората преди 116 години са били движени от страстта към свободата, стремежа към достойнство, от съзнанието, че свободата не е дар, а право, което заслужаваме. 

Ямбол

„Независимостта не иска само признание, но и отговорност да работим заедно за развитието на Ямбол и на България”, каза в днешното си празнично слово кметът на Ямбол Валентин Ревански. Тържественото честването в Ямбол на 116 години от обявяването на България за независима държава бе в района на Музея на бойната слава.

„Днешната дата ни напомня колко единни сме били българите в онези времена. Но единни ли сме днес и кой решава нашата съдба? Борим ли се ние и нашите държавници за независимост или се борим за по-голяма зависимост от други държави?”, попита кметът на Ямбол в словото си. Той припомни, че 22 септември символизира не само политическата и дипломатическа победа, но и стремежа на българския народ сам да решава своята съдба.

Пред граждани и официални лица, дошли да споделят празника, благодарствен молебен отслужиха енорийският свещеник отец Янко и йеродякон Йордан. Тържествено издигане на националния флаг и изпълнения на градския Духов оркестър бяха част от празничната церемония в ямболския военен музей.

Стара Загора

Независимостта на една национална държава е опората на свободата. Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание. А отговорността- тя е пред нашите предци, но тя е пред нас- пред нашите наследници, пред нашето бъдеще. С тези думи заместник-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева се обърна към десетките старозагорци дошли да поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ по повод 116 години от обявяване на Независимостта на България. 

Делчева посочи, че на 22 септември 1908 година българският народ отбелязва знаково събитие по своя исторически път. На днешната дата преди 116 години България провъзгласява своя пълен държавен суверенитет. В тържествена обстановка в старата столица Велико Търново в присъствието на своите министри княз Фердинанд изчита Манифеста за провъзгласяване на независимостта. Тя припомни част от написаното в документа: „Преди 30 години българският народ непоколебимо уверен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевен за своите съвети неуморно работи за уреждане на хубавата ни земя и създаде от нея държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народ.  И винаги миролюбив народът копнее за културен и исторически напредък. В това отношение нищо не бива да го спъва, нищо не бива да пречи на преуспяването му. Това е желанието на народа, това е неговата воля. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ".

Видин

С тържествена церемония Видин отбеляза 116-ата годишнина от Независимостта на България. Под звуците на националния химн на централния площад ‚Бдинци“ бяха издигнати знамето на Република България и флага на крайдунавски град. 

Официални гости бяха заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, народният представител Любен Иванов, областният управител Ани Арутюнян, представители на образователни и културни институции.

С историческия акт на 22 септември нашите предци ни дават ценен урок. Пред нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най- голямото национално завоевание – независимата българска държава, каза в словото си заместник-кметът на община Видин Десислава Тодорова. Нека сведем чела в знак на признателност към всички герои, отдали живота си за свободата, а след това гордо да вдигнем глави, защото принадлежим към древен и славен народ, подчерта тя.

Петрич

Днешният ден е напомняне за важността на независимостта и суверенитета на нацията, както и за устойчивостта и решимостта на българския народ да определя собствената си съдба, това каза в тържественото си слово пред присъстващите заместник-кметът в Община Петрич Минка Салагьорова. 

Независимостта е чест, достойнство, привилегия, която трябва да се отстоява, каза зам.-кметът. Тя идва от голяма отговорност, отговорност за решенията, който взимаме, за изборите, които правим. Отговорност за бъдещето, което градим, за да пребъде България, посочи Салагьорова. 

Силистра

Силистренци отбелязаха Деня на Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града. В честването се включиха общински и областни ръководители, представители на политически и обществени организации, граждани.

На почетен караул пред паметника на Апостола ученици от Общински комитет “Васил Левски” към Клуб “Млади възрожденци” при Средно училище “Н. Й. Вапцаров”. Габриела Гочева от Театрално студио “Артистик“изпълни стихотворението “България” от Илко Иларионов.

Тази вечер по повод празника Драматично-кукленият театър в града ще подари на силистренци класическата комедия “Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС, NOVA