/ БГНЕС
Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула" продължават да се обстрелват през границата и днес, предаде Франс прес.

Вчера най-малко 31 души - високопоставени командири на елитното подразделение на "Хизбула" "Ар Радуан", но и жени и деца, по данни на ливанското министерство на здравеопазването, бяха убити при израелски въздушни удари в южни предградия на столицата Бейрут, които са бастион на подкрепяната от Иран групировка.

Израелската армия обяви днес в изявление, че нанася нови удари в Ливан и че е убила при вчерашните атаки най-малко 16 бойци на "Хизбула".

Ливанското движение от своя страна каза, че е обстрелвало с реактивни системи за залпов огън "Катюша" два военни обекта в Северен Израел в отговор на вражески атаки в Южен Ливан.

Високо напрежение: Висш командир на „Хизбула“ е убит при мащабния израелски удар в Бейрут

Кореспонденти на АФП съобщиха за интензивни бомбардировки в ливански райони близо до границата с Израел.

Напрежението в региона ескалира след двете вълни на насочени срещу "Хизбула" експлозии в Ливан - във вторник и сряда, при които загинаха най-малко 37 и бяха няколко хиляди души, стотици от които - тежко. Ливанската групировка обвини за нападенията Израел, който не е коментирал въпроса.

Във вторник рано сутринта израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че завръщането по домовете им на хората, които бяха евакуирани от северните райони заради на практика всекидневния обстрел от страна на "Хизбула", вече е сред военните цели на неговото правителство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев, БТА