/ БГНЕС
Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева
Късно вечерта днес парламентът прие на второ четене държавния бюджет за следващата година.

През последния от дните за дебати по Бюджет 2020 година депутатите гласуваха увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като  общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева.

Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  - 17 на сто.  Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана.

Депутатите одобриха и средствата за обществените медии - Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия - 70 млн. лева.

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто, като бяха гласувани бюджетите на част от министерствата.

Тупик със субсидията: Отхвърлиха 8лева, но не приеха и 1 лев

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.

Вчера управляващите подкрепиха и по-високи заплати за социалните работници по инициатива на левицата.

На второто четене на бюджета депутатите гласуваха днес за квота от 350 милиона лева за ваучери за храна.

Николай Тишев: Приходите и разходите в Бюджет 2020 могат да се увеличат с 1,8 млрд. лв.

Също така беше потвърдена сумата от 610 лева като размер на минималната работна заплата за държавен служител. Това е сумата и за всички останали, но по закон - тя се определя с постановление на кабинета.

В края на днешния ден парламентът също така реши, че система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освен в складовете, видеокамери трябва да се монтират и на всички места, определени за влизане или напускане на физически лица от обекта. През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът гласува подобно видеонаблюдение да има в данъчните складове за горива (бензин, газьол, керосин и др.)
БНР