Без затвор за тези, които признаят, че са продали гласа си?
Без затвор за тези, които признаят, че са продали гласа си? / снимкa: Sofia Photo Agency

Да бъдат освободени от наказателна отговорност избирателите, които доброволно си признаят, че са продали гласа си – такава поправка в Наказателния кодекс е препоръчала прокуратурата на парламента, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Той представи пред депутатите отчета за работата на прокуратурата през 2006 година.

Според Велчев отпадането на затвора за избираталите, признали ли си, че са продали гласа си, се налага заради проблема с доказването.

В момента и двете страни в покупко-продажбата на гласове имат интерес да си мълчат, тъй като носят еднаква наказателна отговорност.

Същевременно Борис Велчев подчерта, че и в сегашния си вид законът не е неприложим, а напротив – прокуратурата и правителството го прилагат достатъчно агресивно през последните дни.

Главният прокурор съобщи още, че до сряда вечерта е получил информация от Районната прокуратура в Перник за образувани четири досъдебни производства за покупко-продажба на гласове. Там се водят още 12-13 проверки и е възможно някои от тях вече да са прераснали в наказателни производства, допълни Борис Велчев. Прокуратурата ще обобщи данните за нарушенията след балотажа.

По случая Марешки главният прокурор заяви: „Карате ме да коментирам дело, което е започнало вчера и което може да коментира само Районната прокуратура във Варна. Уверявам ви, че по него има достатъчно доказателства”.

Главният прокурор призова и от парламентарната трибуна за промени в Накателния кодекс, както и за изготвянето на изцяло нов закон. Той отчете, че 12 хиляди дела са били прекратени от прокуратурата през 2006 година заради изтекла давност, но в някои от случаите тя е преминала още преди 1989 година. 90 процента от предадените на съд лица са били осъдени, 1073-ма са били оправдани. През миналата година прокуратурата е работила по 430 хиляди преписки, като 90 процента от тях са били решени.

В първия доклад за дейността на прокуратурата магистрат №1 сложи акцента върху факта, че дознателите са се справили с отговорностите си, но над 500 следователи са стояли без работа, което налага разширяване на полето на дейността им. Автомобили, компютри и финансова обезпеченост за завършването на информационната система на прокуратурата поиска още от управляващите главният прокурор.