Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им
Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им / sxc.hu
Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им
86703
Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им
Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им
  • Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им
  • Акушерки и фелдшери настояват за саморегулиране на професиите им

Половината от фелдшери у нас заплашват да напуснат системата, заради липсата на единен стандарт за изискванията на работещите в здравеопазването. Това заяви председателят на сдружението на фелдшерите Александър Александров.

Няколко здравни сдружения се обединиха в исканията си за законови промени, които да уеднаквят изискванията и представителността на зъботехници, фармацевти, физиотерапевти, акушерки и медицински фелдшери. Според сдруженията настоящият закон е несправедлив, всяка професия трябва да се отдели и да се самолегулира.

Здравните специалисти изразиха готовност за протести, ако не бъдат чути исканията им.

Зъботехници, фармацевти, физиотерапевти, акушерки и медицински фелдшери настояват за нов закон, който да отдели всяка професия в отделна организация и тя да може да се саморегулира.

"Регламентът и регулацията, за която ние се борим, е свързана с национална представителност и самоуправление чрез професионално съсловни организации в рамките на отделните професии в здравеопазването. Съответно със самостоятелни органи на управление, вътрешни правила за саморегулация и самоконтролиране на упражняващите съответната професия", коментира Лиляна Петрова, секретар на Национално сдружение на бакалавър фармацевтите.

Причината здравните специалисти да искат да се отделят от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, е, че неспециалисти в дадена област създават наредбите. Това обясни съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България Ценка Пантева.

"Не могат да се правят наредби за дейности от хора, които не са виждали инвалид", посочи тя.

Досегашният подход на сдруженията за постоянен диалог не дава резултат вече година, заяви Александър Александров председател на сдружението на фелдшерите. Ако исканията им не се изпълнят скоро. Здравните специалисти изразиха готовност за протести.

"От тук нататък нашите подходи ще са диалог с тези институции. Ако се наложи, ще ни чуят и от улицата и площадите. Кредитът на търпение от наша страна вече се изчерпва", заяви той.

Края на месец май е срокът, който здравните специалисти поставиха, за да бъдат чути исканията им. Александров обясни, че 1500 фелдшери са в готовност да напуснат Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Ако те не членуват в нея, няма да имат право да практикуват и така автоматично ще напуснат и системата на здравеопазването. Броят на подадените заявления за напускане продължава да се увеличава, тъй като все още не са събрани всички заявления.

"Това са около 1500 заявления за напускане на фелдшери от организацията на медицинските сестри. Фелдшерите в България са около 3000", посочи Александров.

Здравните специалисти са изпратили отворено писмо с исканията си до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.