/ БТА
Днес, 29 март, България отбелязва 20 години членство в Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО.

"Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие - НАТО, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделените демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона". Това каза президентът Румен Радев на националната конференция на тема "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно".
Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

Президентът посочи, че са положени върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната в НАТО. 

БТА

"Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, много бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде изключително труден и продължителен. Ние не покривахме редица изключително важни критерии и стандарти, въпреки че бяхме приети" коментира Румен Радев. Фазата по политическата интеграция приключи сравнително бързо, благодарение на отличната работа на нашите политици и дипломати, но фазата по военно-политическата интеграция изисква много усилия, ресурси и все още ги изисква в още по-голяма степен, добави президентът.

Всички държави членки са длъжни да обединяват потенциал, усилия и ресурси, за да може да развиват военна наука, високи технологии, космос и изкуствен интелект, заяви той. По думите му без тези неща съвременните операции са невъзможни.

Държавният глава посочи, че при започването на войната в Украйна проектите за модернизация на българските Въоръжени сили най-сетне са се задвижили с приемливо темпо. Трябва да направим всичко възможно да впрегнем дипломатически усилия, за да има прекратяване на огъня, възобновяване на диалога и търсене на мир, съобразно принципите на ООН и на международното право, каза президентът по отношение на войната в Украйна. В тази връзка Радев прочете и чл. 1 от Северноатлантическия договор, който гласи, че „Страните по Договора се задължават в съответствие с Устава на

Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации".

Заради това аз не приемам изказвания на някои лидери, че е време да изпратим войски в Украйна, макар и на двустранна основа. Длъжни сме да помагаме на Украйна, но сме длъжни и да не допускаме опасна ескалация и въвличането на всички нас в конфликта, което означава глобален сблъсък с непредвидими последствия за човечеството, каза президентът. 

Членството на НАТО в днешни дни е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност и на съюзниците ни, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности, каза още Румен Радев.

Разширяването на НАТО е по същество разширяване на демокрацията, на мира и сигурността, каза от своя страна премиерът в оставка акад. Николай Денков, който присъства също присъстваше на конференцията.

БТА

Той отбеляза, че Алиансът е гарант за сигурността над 1 млрд.граждани. НАТО показа, че може да се адаптира успешно към предизвикателствата пред сигурността, каза Денков и добави, че обединението ни прави по-силни.

Врагът на Владимир Путин не е военната мощ на Запада и на НАТО, защото доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, коментира Денков. Той заяви, че режимът в Москва се бори срещу демокрацията и утвърждаването на нейните ценности.

"НАТО за България не е само стратегическа и външнополитическа цел, а стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на конференцията.

НАТО
БТА

"Точно преди 20 години седем държави от Централна и Източна Европа направихме своя суверенен избор - да се присъединим към съюз на държави, които защитават свободата", посочи Габриел. Тя добави, че за тези 20 години България е положила значителни усилия за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани .

Тя подчерта още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва подкрепа.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев също направи коментар по повод 20-годишнината в НАТО. Попитан как се променила българската армия за 20 години в Организацията, Тагарев отговори:

"В сравнение преди 20 години определено армията е много по-добре подготвена да действа съвместно с нашите съюзници, за да спрем всеки един потенциален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съюзници, ако това се наложи. Няма необходимост сами да гарантираме нашата сигурност, да инвестираме огромни средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички увеличаваме разходите за отбрана, увеличаваме отбранителните си способности, но отново ние сме по-добре подготвени да действаме заедно и да гарантираме общата ни сигурност", посочи той.

"Има за съжаление част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност и търси други варианти. Определено мога да кажа, че тези варианти не съответстват на българския национален интерес, те не предлагат никаква алтернатива", добави военният министър в оставка.

Председателят на ДПС Делян Пеевски определи България като надежден и сигурен партньор. "20 години, в които България се утвърди като високоценен, надежден и сигурен партньор на международната сцена. Приносът на Движението за права и свободи за постигането на тази стратегическа цел за България е огромен", каза той

По думите му ДПС от самото начало отстоява евроатлантическите ценности, повярва , че пътят за развитие на страната минава през НАТО и ЕС и наложи този цивилизационен избор.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви против членството на България в НАТО.

"20 години след влизането в НАТО, българските въоръжени сили са на ръба на оцеляването, националната ни сигурност и отбрана е подкопана", споделя той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БТА