Земеделците излизат на протести, плашат с пътни и гранични блокади
Земеделците излизат на протести, плашат с пътни и гранични блокади / снимка: Impact Press Group, архив
Фермерите излизат на протест, плашват с пътни и гранични блокади
47479
Фермерите излизат на протест, плашват с пътни и гранични блокади
  • Фермерите излизат на протест, плашват с пътни и гранични блокади

В понеделник фермерите от цялата страната излизат на национални безсрочни протести, като предвиждат блокади на някои пътни възли и гранични пунктове, макар и не изцяло през първия ден. Това потвърдиха за Дарик от Асоциацията на земeделските производители в България и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Очаква се това да бъде най-големият протест на земеделски стопaни до момента, ще има организирани 25 сборни пункта в страната, а по границите и по оснoвните пътни артерии у нас ще излязат 2500 селскотопански машини.

Фермерите настояват да се промени проектобюджетът за 2012-а за земеделие и да се осигурят обещаните според финансовата рамка от кабинета 570 милиона лева за аграрния сектор. Финансовата рамка бе подписана между кабинета и земеделските организации месец преди вота за президент и местна власт през октомври. Асоциациите в аргосектора обявиха, че това е било предизборен ход на управляващите.

Според председателя на Асоциацията на земeделските производители Христо Цветанов в България фермерският протест в понеделник ще бъде най-мащабният до момента, защото най-големите асоциации в бранша са си подали ръце. „В 10 часа започва движението на машините към сборните пунктове в цялата страна и трябва да се съберат над 2500 машини", каза Цветанов. Той поднесе извинение на гражданите за затрудненията на движението, които биха могли да се създадат.

Пред Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов подчерта, че протестите ще бъдат в цялата страна, а в първия ден не възнамеряват на сто процента да блокират пътища, а от втория ден насетне не може да гарантира нищо.

„Предвижда се граничните пунктове на Дунав мост, Капитан Андреево, Лесово, Оряхово да бъдат затворени и някои вътрешни пътни възли като Петолъчката и магистрала „Тракия" до Пловдив", каза Христов.

Протестите ще продължат, докато финансовата рамка за земеделския сектор бъде записана така, както е договорена, в проектобюджета за 2012 година в едно с компенсацията за акциза, тоест общият размер трябва да бъде 570 млн. лв., каза още председателят на НАЗ.

Зърнопроизводителите можело да получат по-ниска ставка на акциза за нафта, който ползват. Възможността да се удовлетвори искането им дошло след позволението на премиера Борисов. Днес земеделският министър Мирослав Найденов съобщи в кулоарите на парламента, че снощи Борисов му се е обадил и са разговаряли по темата. Преди година премиерът и финансовият министър Симеон Дянков се договориха с Асоциацията на зърнопроизводителите, че от началото на 2011 до края на 2013 година акцизът върху горивата за земеделска техника ще бъде постепенно намаляван, като целта е да бъдат подпомогнати фермерите. От помощите обаче могат да се ползват земеделци с изрядни документи за обработка на площите, платени данъци и осигуровки. Подпомагането обаче все още не е започнало, защото Европейската комисия разпореди, че същото трябва да важи не само за зърнопроизводителите, но и за животновъдите и зеленчукопроизводителите.