„Щрабаг” ремонтират козирката на Терминал 2 на Летище София
„Щрабаг” ремонтират козирката на Терминал 2 на Летище София / снимка: DarikNews

Козирката на летище „София”, част от която се срути преди Нова година, ще бъде ремонтирана отново в началото на другия месец, съобщи в Хасково министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той е провел среща с ръководството на летището и с представители на компанията „Щрабаг” за ремонта на съоръжението.

Срутилата се обшивка на Терминал 2 от софийското летище трябва да бъде ремонтирана повторно от фирмата изпълнител на проекта „Щрабаг”, категоричен бе министър Мутафчиев. „Знаете, че това се случи при един силен вятър, съответно част от обшивката на козирката падна и за радост не пострадаха хора. Веднага Летище София информираха „Щрабаг” със съответното искане за бърз ремонт на тази част на козирката”, допълни министърът.

Според резултатите от доклад, поръчан от Летище София, в проекта за ремонт на козирката от 2002 година не са изпълнени изискванията за допълнителни връзки за укрепване, обясни Мутафичев. За това „Щрабаг” са поели ангажимент да представят нов проект според актуалните към днешна дата изисквания.

„До 27 март да представят в Министерството на регионалното развитие нов проект, който е усилен проект, спрямо изискванията от 2009 година, така че да се гарантира сигурността на хората и те ще поемат изцяло ремонта на козирката. Ако до една седмица след 27 март МРРБ утвърди този проект, след една седмица „Щрабаг” гарантира, че ще започнат този ремонт”, каза още министърът.

Мутафчиев увери, че ако бъде одобрен, новият проект ще дава абсолютна гаранция за безопасността на посетителите на Летище София.