Русия и ЕС предприемат сходни мерки за либерализиране на енергийните си пазари
Русия и ЕС предприемат сходни мерки за либерализиране на енергийните си пазари / снимка: Sofia Photo Agency

Русия и Европейският съюз предприемат сходни мерки за либерализиране на своите енергийни пазари, зави в интервю пред ИТАР-ТАСС еврокомисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс. В резултат на плана за реорганизация на енергийното дружество РАО РЕЕ Русия, в отрасъла вече навлизат големи инвеститори, включително от ЕС, посочи Пиебалгс. По този начин според него руският енергиен сектор става по-силен, е не по-слаб.

Според Пиебалгс разработените от Европейската комисия мерки за либерализиране на европейската енергетика стимулират диалога в сферата на енергетиката между ЕС и Русия.

"Никога не сме имали антируски или антигазпромовски настроения при подготовката на този документ", подчерта европейският комисар. Той отбеляза, че много от предложените мерки са имали подкрепата на чуждестранни енергийни партньори на

ЕС, включително и на руския Газпром. Въпросът е да бъде хармонизирано законодателството на страните членки и да се реши създаването на общоевропейски норми на енергийния пазар, включително принципи за регулиране на трансграничното енергийно партньорство.

Пиебалгс изтъкна, че най-важното е да се избегне недоразбирането и политизирането на сегашните процеси. Предложеният от ЕК нов пакет от мерки за регулиране на европейския енергиен пазар отговаря на основните интереси на Газпром, смята европейският комисар. Той посочи, че целта е да се създадат условия за свободен пренос на газ в Европа - там, където има най-голяма необходимост и цената е максимална. "В това отношение нашите цели съвпадат, доколкото Газпром безусловно е заинтересован да доставя газ на потребителите в ЕС на най-добри цени", подчерта Пиебалгс.

Ограниченията за придобиване на контрола над европейски компании за пренос на енергия от чужди енергийни концерни не са насочени срещу Газпром, нито срещу които и да било други чуждестранни компании, изтъкна той. Те са просто логическо продължение на главното изискване на пакета мерки: изискването за разделяне на енергодобивните и транспортните активи на европейските енергийни концерни на независими компании. Това изискване няма да се отнася за Северноевропейския газопровод от Русия по дъното на Балтийско море, уточни Пиебалгс. Според него изискването за разделение на компаниите няма да засегне газопроводите, по които постъпва газ към ЕС.

"Заинтересовани сме от създаването на нови пътища за снабдяване на ЕС с енергия", подчерта европейският комисар и добави, че всичко, свързано с територията на съседни държави или неутрални морски пространства няма отношение към изискванията на ЕС. За трасето на Северен поток през територията на Евросъюза компанията оператор може да поиска изключване от процедурата за разделяне на активите. Това е възможно, тъй като в случая става въпрос не за пренос на газ между страните от ЕС, а за тръбопровода, по който пристига природният газ за европейските пазари, уточни Пиебалгс в интервюто си пред ИТАР-ТАСС.(БТА)