Производители искат да се намали търговската надценка на хляба
Производители искат да се намали търговската надценка на хляба / снимка: БГНЕС, aрхив
Производители искат да се намали търговската надценка на хляба
55278
Производители искат да се намали търговската надценка на хляба
  • Производители искат да се намали търговската надценка на хляба

Да се намали търговската надценка за хляба, която в момента е между 40 и 45%. За това настояват хлебопроизводителите, които след поскъпването на електроенергията от 1 юли ще отчетат сериозни загуби в сектора. Това коментира за Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушева. Според нея в момента има пред производителите стят два варианта за оцеляване. Първият е да намалят грамажа на хляба, вторият - да се нанали надценка за хляба в големите търговски вериги. Хлебопроизводителите подкрепят и идеята на месо- и млекопреработвателите да се намали ставката за ДДС при основните хранителни стоки от 20 на 10%.

След скока в цената на тока логично се повишават разходите на производителите. Всеки в условията на пазарна икономика решава как да компренцира това увеличение. Една от най-масовите стоки у нас - хлябът, също ще усети това увеличение. За да не се увеличи цената на хляба, а в същото време и да не фалират част от хлебопроизводителите, които трудно ще понесат по-високите разходи, от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България предлагат трети вариант, който да балансира ситуацията на пазара. Според председателя на федерацията и Мариана Кукушева трябва да се намали търговската надценка, която в момента е между 40 и 45%. „Такава надценка е трудно постижима в луксозните стоки и е невъзможна и необяснима за най-бързо оборотната стока в България, каквато е хлябът", каза тя. Кукушева отбеляза, че в някои страни в Европа изобщо няма търговска надценка върху насъщния, а в други тя е до 5 на сто. „Разбирате ли колко сме далече от реалния, истинския пазар", попита председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

След ценовия шок от началото на месеца, когато от Държавната комисия за енергийно и водно регулираня обявиха, че електроенергията за бизнеса скача с 16 на сто, месо и млекопреработвателите поискаха да се намали ставката за ДДС при основните хранителни стоки от 20 на 10%. Тази идея подкрепят и хлебопроизводителите. По думите на Кукушева би могло да се усети от крайния потребител, ако ДДС при хляба е 8 на сто.

Добрата новина е, че тази година имаме най-добрата от десетилетие пшеница у нас. Ходът на жътвата е нормален, времето е благоприятно за прибирането на реколтата - сухо и топло. Пшеницата е добра, 80 процента от нея е с хлебопекарни качества, каза заместнк-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Рано е да се прогнозират цените на хлебната пшеница, тъй като зърното е борсова стока и цената й се формира от международните пазари.