Бизнесът: Инкриминиране на наплащането на осигуровки от работодателя е грешка!
Бизнесът: Инкриминиране на наплащането на осигуровки от работодателя е грешка! / снимка: БГНЕС
Бизнесът: Инкриминиране на наплащането на осигуровки от работодателя е грешка!
69928
Бизнесът: Инкриминиране на наплащането на осигуровки от работодателя е грешка!
  • Бизнесът: Инкриминиране на наплащането на осигуровки от работодателя е грешка!

Приемането на промените в проекта за наказателен кодекс, касаещи инкриминирането на неплащането на осигуровки от страна на работодателите, може да се превърне в средство за рекет от страна на некоректни служители, каза Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата на пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Там бяха обсъдени и част от предложенията на Българската търговска камара за промени в Кодекса на труда, които според изпълнителния председател на организацията Божидар Данев трябва да бъдат приети, защото е крайно време законодателството да бъде променено според европейските стандарти.

Ако текстовете, свързани с неплащането на осигуровки от работодателите бъдат приети, Българската търговско-промишлена палата ще преразгледа участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза нейният председател Цветан Симеонов. "Това е недопустим едностранчив подход", отсече Симеонов. Той каза, че според бизнеса или трябва да отпадне това намерение за едностранно предвиждане на наказателна отговорност, или ако то остане, да бъде и за двете страни - и за работодателя, и за работника, които не са внесли осигурителните си вноски, каза председателят на БТПП. Той допълни, че само тогава работодателят би бил предпазен от рекет на работници, които по настоящия проект са имунизирани и с изричен текст освободени от наказателна отговорност.

По отношение на предложенията на Българската стопанска камара за промени в Кодекса на труда Цветан Симеонов каза, че все още не се е запознал с тях подробно, но безспорно те обхващат проблеми, които сериозно пречат на бизнеса. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че много от предложенията са общи и за други работодателски организации. Като пример той даде предложението за премахване на класа прослужено време. Велев призна, че не разбира упорството на профсъюзите по този въпрос. Председателят на работодателската организация напомни, че класовете бяха премахнати в държавната администрация преди две години, а по думите му в реалния сектор на икономиката те съществуват само у нас.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели представиха и приоритетите си за 2014 година, разделени на четири основни групи - бизнес среда, европейски фондове, тристранен и двустранен диалог и капиталов пазар. Според работодателските организации предложеният пакет от мерки може да окаже положително въздействие върху българската икономика.