/ istock
Индия постави нов световен рекорд за най-много гласоподаватели, съобщи специален пратеник на БТА, Николай Велев.

642 млн. души, от които 312 млн. жени, участваха в изборите за Лок Сабха (долната камара на индийския парламент), заяви днес на брифинг Раджив Кумар, председателят на избирателната комисия.

Кумар отбеляза, че в най-големите избори в света са участвали над 68 хиляди екипа от наблюдатели и около 15 млн. служители на избирателната комисия, които са отговаряли за спокойното протичане на електоралния процес и за сигурността.

Изборите са продължили в седем фази от 19 май до 1 юни и за логистичните им нужди са използвани около 400 хиляди превозни средства, 135 специални влака и са осъществени 1692 полета.

"На парламентарните избори през 2024 г. бяха проведени само 39 повторни гласувания, като за сравнение този брой през 2019 г. възлизаше на 540 ", каза още Кумар.

Избирателната активност в щата Джаму и Кашмир, който се намира на границата с Пакистан, е била най-висока за последните четири десетилетия и е възлизала на 58,58%.

"По време на изборите през 2024 г. са извършени конфискации на стойност 100 млн. рупии (около 1.11 млн. евро), включително пари в брой, подаръци, предвидени за рушвет, наркотици и алкохол, в сравнение с 35 млн. рупии (около 388 500 евро) през 2019 г.", обобщи Кумар.

Парламентарните избори в Индия - държава с най-голямо население в света, надвишаващо 1.4 милиарда души - продължават общо 44 дни, което ги прави най-продължителните в света.

Право на глас имат близо 970 млн. души - над една десета от населението на Земята.

От 969-те млн. регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати взети заедно- 18 млн. имат право да гласуват за първи път. Около 197 млн. пък са под 30-годишна възраст.

С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 млн. души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след края на това "гигантско упражнение по демокрация", както го наричат политическите анализатори.

На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха.

Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА