/ Gulliver/Getty Images, архив
Ливанското движение "Хизбула" обстрелва днес територията на Северен Израел със 140 ракети, ден след като лидерът на въоръжената групировка Хасан Насралла обеща да отмъсти на Израел за безпрецедентното нападение, при което бяха взривени стотици пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула".

Израелската служба за бърза помощ съобщи, че към момента няма данни за пострадали.

Израелските военни заявиха, че ракетите са дошли на три вълни днес следобед и са били насочени срещу обекти по границата с Ливан.

От своя страна от "Хизбула" заявиха, че са използвали ракети от реактивна система за залпов огън "Катюша" при атаките срещу няколко цели по границата, включително няколко бази за противовъздушна отбрана, както и щаб на израелските бронетанкови войски, който според ливанската групировка е бил поразен за първи път. Ракетите са били изстреляни в отговор на израелските удари по села и домове в Южен Ливан, уточни групировката.

От 8 октомври, ден след началото на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас", "Хизбула" и израелските сили си разменят почти ежедневен огън. Днес обаче трансграничният обстрел бе по-интензивен от обикновено.

Вчера лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла обеща да продължи да нанася ежедневни удари по Израел въпреки саботажа на комуникационните устройства на членовете на организацията по-рано тази седмица, който той определи като "тежък удар".

Атаките, за които групировката обвини Израел, бяха насочени срещу хиляди пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на "Хизбула", и засилиха опасенията, че близо едногодишният почти ежедневен обстрел по границата между "Хизбула" и Израел ще прерасне в открита война. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в нападенията.

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) призоваха за незабавна деескалация на напрежението на фона на продължаващите военни действия на ливанско-израелската граница след най-интензивните въздушни удари на Израел от близо години насам в конфликта с подкрепяното от Иран ливанско  движение "Хизбула".

"Обезпокоени сме от засилената ескалация през Синята линия (демаркационната разделителна линия между Ливан и Израел) и призоваваме всички участници незабавно да намалят ескалацията", каза говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Според източници от службите за сигурност в Ливан и телевизията "Ал-Манар", израелските въздушни удари са засегнали най-малко три села в Южен Ливан.

Вчера Съединените щати предупредиха всички страни в Близкия изток да не допускат ескалация на конфликта, като заявиха, че приоритет на Вашингтон е намирането на дипломатическо решение на конфликта.

"Ще продължим да подкрепяме правото на Израел да се защитава, но не искаме никоя от страните да ескалира този конфликт, точка", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Матю Милър.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов/БТА