/ istock
Продължава разследването на жестокото убийство на 8-годишното момиченце Нарин Гюран от диарбекирското село Тавшантепе, чието тяло беше намерено в река 19 дни след убийството.

В доклад, подготвен от специален екип за психологическа подкрепа към Министерството по въпросите на семейството и социалните дейности, е цитиран факт, който според специалистите възпрепятства или забавя разкриването на извършителя или извършителите на убийството.

По информация на турския вестник "Хюриет" специалистите в екипа разговаряли с около 50 деца на възраст от 7 до 13 години, разпределени в три отделни групи, в присъствието на социални работници, психолози и психологически консултанти. В срещите с децата в селото, между които и другарчета на Нарин, с която били заедно на курса по Коран в джамията преди убийството, всички те са отговаряли с мълчание на въпросите, без да продумват и една дума. Специалисти подозират, че това положение вероятно се дължи на инструкции, дадени на децата от родителите и близките им. Много е вероятно децата да знаят истината за случилото се от разговори на възрастните в селото, но да са били заплашени да мълчат, твърдят цитираните експерти.



Според предположение, тиражирано в медиите, в селото, което се състои от около 50 къщи, се е знаело кой е отговорен за убийството още в деня на изчезването, както и причината за това. Жителите обаче мълчали и дори изпращали есемеси до екипите на жандармерията, издирващи момиченцето, за да ги насочват към фалшиви следи.     

Министърът по въпросите на семейството и социалните дейности г-жа Махинур Йоздемир Гьокташ е била запозната със ситуацията и е наредила специалистите да продължат и да задълбочат изследванията по този въпрос. Решено е било да бъде сформиран специален екип към Дирекцията за бедствия и извънредни ситуации (AFAD), отговаряща за село Тавшантепе, който да работи за преодоляване на травмите и печала, предизвиквани от подобни случаи в психиката на децата.

Министърката бе сред първите, които посетиха гроба на момиченцето, заедно с правосъдния министър Тунч Йълдъз и министъра на на вътрешните работи Али Йерликая. 

Междувременно в турските медии бяха огласени официално резултатите от аутопсията на Нарин. Според тях момиченцето е било удушено до смърт и е умряло от липса на кислород. Аутопсията показва, че Нарин е била убита в същия ден, 21 август, когато е видяна за последен път, след като излязла с другарчетата си от джамията, а после на разклона се е разделила с тях и продължила само към дома. 

Единият крак на момиченцето е липсвал от трупа и се предполага, че е бил откъснат след смъртта ѝ от животно. Не са били намерени данни за сексуално насилие.

Дванайсет души са задържани в ареста по случая, включително майката, единият чичо и братът на момиченцето.

Няколко версии се тиражират в медиите във връзка с убийството, което вдигна на крак Турция. Според едната от тях, която се преценява като много вероятна, детето е видяло нещо, уличаващо роднини в незаконна сексуална връзка и за да бъде прикрита тя, било убито. 

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, който вчера бе в Диарбекир, заяви пред медиите, че се работи много активно по разкриването на убийството и обеща, че нищо няма да остане неизяснено.

Адвокатската колегия в Диарбекир е сформирала Комисия за наблюдение върху процеса на разследването, заяви нейният председател Нахит Ерен пред Анадолската агенция. В комисията са били включени адвокати към Центъра за защита на правата на децата, Центъра за защита на жените и други адвокати с опит в подобни случаи.

Разследването продължава, продължава и натискът в обществото и медиите за разкриване на извършителите на убийството на малката Нарин, чието име в превод означава крехка, нежна, деликатна. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Нахиде Дениз/БТА