Императорът на Япония навърши 85 години - последният му рожден ден като император
Императорът на Япония Акихито днес навърши 85 години. Рожденият ден на императора се отбелязва в страната като национален празник, а за самия Акихито, който догодина ще абдикира, това е последният рожден ден като император, предадоха световните агенции.

Японският император ще абдикира през април 2019 г.

Фактът, че епохата "Хейсей" приключва и в Япония няма войни ми дава душевно спокойствие, заявява император Акихито в реч, която е записана предварително и цитирана от управлението, отговарящо за дейността на императорския двор. Времето на управление на всеки японски монарх се нарича "ера", а ерата на Акихито е "Хейсей".

В Токио доставиха специалния трон за следващия японски император

Монархът подчерта също, че трябва да се помнят "безбройните животи, които бяха загубени през годините на Втората световна война" и сегашният мир и благоденствието на Япония са построени "върху огромните жертви и безспирните старания на японския народ в следвоенния период". "Ние трябва да предадем историята на поколенията, които са родени след войната", допълни монархът.
 

Японците са съгласни на престола да седне императрица

Акихито благодари от сърце на жителите на Япония за оказаната му подкрепа във връзка с желанието му да се отрече от престола в полза на големия си син, престолонаследника Нарухито. Акихито ще абдикира на 30 април 2019 г., а на 1 май синът му Нарухито ще стане новият император. Очаква се, че 1 май ще стане постоянен официален празник.


Роден на 23 декември 1933 г., Акихито е първият японски император, коронован според конституцията от 1947 г., наложена от САЩ след поражението на Япония, припомня АФП.

Вижте и принцеса Мако – красивата внучка на японския император (СНИМКИ)

Императорът благодари на императрица Мичико, която "някога бе част на народа, но избра да извърви пътя до мен и в продължение на 60 дълги години да служи с голяма отдаденост и на императорското семейство, и на народа на Япония".
БТА