Личният живот на Христос винаги е бил загадка. Затова се появяват романи от типа "Шифърът на Леонардо", основан на апокрифни Евангелия, премълчавани или направо забранени и оспорвани. Дали има нещо от живота на Исус, което не познаваме? Например, женен ли е бил Исус?  

Ето и какво споделя специалистът по християнска археология д-р Арие Говрин: 

"Проповедниците по негово време задължително са били женени. Човек без свое семейство не е имал моралното право да учи другите. От друга страна, Христос проповядва учението на есеите - създателите на първия манастир в света, в Кумран. Исус не е имал пряка връзка с есеите, за разлика от Йоан Кръстител, който е бил в манастира, но не е известно с каква цел е пребивавал там и при какви обстоятелства е напуснал обителта. Христос е проповядвал дълго в планината и долината Галил, около Галилейското езеро, но са го наричали просто лечител. На 30-ата му година започват да го наричат равин. Явно нещо в статута му се е променило. Приблизително след прочутата сватба в Кана Галилейска. Въпреки че в Евангелията се споменават други имена на младоженци, се пораждат съмнение, че е описана сватбата на самия Христос. Ако това би била чужда сватба, защо Дева Мария се разпорежда, напомняйки на сина си, да напълни с вино чашите на гостите? Прави му бележка, че виното май няма да стигне. От друга страна, ако той е само гост на сватбата, дали би направил чудото - от водата да сътвори вино. Гостите укорявали жениха, че най-напред е сервирал по-лошото вино, а после (след чудото) - хубавото. Думите им, според Евангелието на Йоан, са към жениха на тази сватба. Младоженецът и Христос е много вероятно да са едно и също лице. Веднага след бракосъчетанието Исус е помазан за равин, т.е. е признат за проповедник". 

Изследователката от университета в Беер Шева д-р Яна Чеханович споделя:

"Дан Браун може да си пише каквото си ще. Ако Христос е бил женен, това веднага би било написано от евангелистите, които са имали семейства и са смятали това за естествено. Биха скрили този факт, ако в брака има нещо нередно. Браун намеква, че проповедникът е бил женен за блудница. Повтаря библейската притча как я е спасил от уж моралните мъже, които преди това са се ползвали от нейните услуги, а след това искат да я убият с камъни. Предлага, който е безгрешен да хвърли камък първи. В апокрифното Евангелие на Филип три Марии са описани като вечни спътници на Христос: майка му, сестра му и още една Мария, но не са казва, че тя е точно Магдалена. Мариите са негови добри ученички и сподвижнички. Успехите им са такива, че другите ученици ревнуват. Според тях Христос е изгонил седем бяса от една от ученичките си, но никъде не е казано, че един от тях е блудничеството. Мария първа вижда Христос след възкръсването му, но той не й позволява да го докосне, защото "още не се е бил явил пред баща си". След това проповядва из страната, заедно с всичките си ученици. Каква е била съдбата на Мария? Станала е разпространителка на учението на Христос в днешна Южна Франция, като жена е нямала право на титлата проповедничка. Галите са били варварско племе, затова са й били нужни много такт и късмет, за да оживее, разпространявайки учение, което противоречи на техните езически вярвания. И досега гробът й във Франция е обект на поклонничество. От нея започва традицията за боядисване на Великденски яйца. Според апокрифа няколко години след Възкресението на Христос Мария Магдалена била в Рим. Било прието да са поднасят яйца на император Тиберий. Тя му го поднесла с думате, че Христос е възкръснал, а той й отговорил, че ако това е станало, яйцето ще почервенее. В този момент яйцето станало алено". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БНР