Израелското правителство "единодушно е решило" да закрие в Израел катарския телевизионен канал "Ал Джазира", съобщи премиерът Бенямин Нетаняху в публикация в социалната мрежа "Екс", без да даде повече подробности за предприетите мерки, предаде Франс прес.

Това стана, след като израелският парламент прие закон, позволяващ временно закриване в Израел на чуждестранни телевизионни оператори, считани за заплаха за националната сигурност по време на войната срещу палестинската организация "Хамас" в Газа, посочва Ройтерс.

„Ал Джазира“: САЩ смятат, че Иран ще атакува Израел

Междувременно израелските сателитни и кабелни оператори вече прекратиха излъчването на телевизия "Ал Джазира" след решението на израелското правителство да закрие дейността ѝ в страната заради предполагаеми пропалестински пристрастия.


 
"В съответствие с правителственото решение излъчването на телевизия "Ал Джазира" в Израел беше спряно", гласи съобщението на сателитния оператор "Йес" в неговата сателитна мрежа. Кабелният оператор "Хот" е предприел аналогични действия, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.


Израелският министър на комуникациите Шломо Кархи заяви в "Екс", че "незабавно е подписал заповедта срещу "Ал Джазира", която влиза в сила на момента".

Той добави, че е гарантирал, че "Ал-Джазира" повече няма да може да работи от Израел, и обвини канала, че застрашава сигурността на страната.

По същото време беше публикувана заповед за конфискация на оборудването на телевизията, подписана от Кархи.

Според документа са дадени инструкции за изземване на "оборудването, използвано за излъчване на съдържанието на канала", подробно описано в списък, който включва камери, микрофони, маси за редактиране, компютърни сървъри, компютри, оборудване за предаване и мобилни телефони.

Директорът на бюрото на "Ал Джазира" в Израел и в окупираните палестински територии Уалид ал Омари заяви пред канала, че израелското решение включва "спиране на излъчването на "Ал Джазира" в Израел на арабски и английски език и затваряне на офисите на телевизията на територията на Израел", както и "изземване на оборудване" и прекратяване на достъпа до сайтовете на канала от Израел.

"Това решение идва след кампания... на крайнодесни министри" в израелското правителство, каза той.

Израелската полиция нахлу в служеща за офис на "Ал Джазира" хотелска стая в Източен Йерусалим, съобщиха израелски служител и катарската телевизия.

В социалните мрежи се появи видеозапис с кадри от акцията, на които се виждат полицаи в цивилни дрехи, които демонтират телевизионно оборудване в хотелска стая.

 
Телевизия "Ал Джазира" осъди решението на израелското правителство да закрие бюрото ѝ в Израел, като го определи като "престъпно", посочва Франс прес.

"Осъждаме и заклеймяваме този престъпен акт на Израел, който нарушава човешкото право на достъп до информация", се казва в изявление на "Ал Джазира" на арабски език, публикувано в социалната мрежа "Екс".

Двамата убити журналисти на „Ал Джазира“ са били свързани с терористични организации

"Хамас" определи днес решението на израелското правителство да закрие бюрото на катарската телевизия "Ал Джазира" в Израел като "грубо нарушение на свободата на медиите", целящо "скриване на истината" за войната в ивицата Газа.

Решението на Израел е "ответна мярка срещу ролята /.../, която "Ал Джазира" изигра в разкриването на престъпленията" на израелската армия в ивицата Газа и на окупирания Западен бряг, заяви палестинското ислямистко движение в изявление в "Телеграм", осъждайки, по думите му"кулминацията на войната срещу журналистите от страна на Израел", с "цел да се скрие истината".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов, Алексей Маргоевски/БТА