Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж, като това е първата първата му визита в Европа от 2019 г. След Франция той ще посети Сърбия и Унгария, припомнят Франс прес и Синхуа.

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация. Очаква се във Франция той да разговаря с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни теми от двустранно значение. Макрон има намерение да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в търговските отношения, посочва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, агенцията припомня, че китайският президент продължава да афишира подкрепата си за Русия.

Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да "вразуми Русия" във връзка с Украйна. А същевременно Сърбия и Унгария, които са други етапи от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Русия

В понеделник Си Цзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди това се консултира относно тези разговори с германския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай по време на тази двустранна среща.


По този повод още днес при пристигането си в Париж Си заяви, че отношенията между Китай и Франция са модел на мирно съжителство и на взаимоизгодно сътрудничество между страни с различни системи, предаде Синхуа.

Утре сутринта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се присъедини към двамата лидери в Елисейския дворец за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с търговските разногласия между Китай и ЕС, допълва Франс прес. А тези разногласия са много. ЕС в последно време умножи разследванията за китайски държавни субсидии в няколко индустриални сектора, по-специално този на електромобилите.   

Франция има намерение да поиска от Китай да подкрепи олимпийско примирие във всички конфликти по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

На кое сантиментално място Макрон смята да отведе китайския президент Си Цзинпин

След официалните срещи утре, във вторник Макрон ще отведе Си в Пиренейте, на място, което френският лидер е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил ученик. Там двамата лидери ще бъдат придружавани от техните съпруги.

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА