Изобретили сте нещо ново и оригинално и искате да защитите труда си? Патентът е един от начините да защитите своята идея. Но има и някои странни неща, хората са се опитвали да патентоват. Ето някои от тях:

„React“

Доузеф и Ралф Файнс, познати още като братята Файнс, са ютубъри, които главно правят рекации на видеа в канала си. Те имат толкова много гледания, че преди няколко години решиха да патентоват думата „react“ или „реагирам“. Ако бяха успели да я патентоват, това би значело, че всеки, които включва в заглавието на видеото си думата „реагирам“, би бил задължен да го изтрие или да подпише договор за използването ѝ.

Кайли Дженър

Риалити звездата пусна собствена козметична линия, а след това тя пожела да патентова името „Кайли“. Но екипът на Кайли Миноуг контраатакува с аргумента, че австралийката е "международно известна изпълнителка и активистка в борбата срещу рак на гърдата, популярна в цял свят. Патентовайки името, от екипа на певицата смятат, че  Дженър ще навреди на имиджа на Миноуг със своя „ексхибиционизъм” в социалните мрежи.

Индия не дава патент на „неморална“ секс играчка

Ароматът на ягоди

През 2005 френска компания се опита да патентова аромата на ягоди. Целта им е била да бъдат единствените, което я използват за сапуни, кремове, препарати и други продукти. Искането стига чак до Европейския съд. То е отхвърлено за втори път, тъй като компанията твърди, че всички ягоди миришат еднакво, а съда отчита, че те имат пет различни аромата и няма как да патентоват всички наведнъж. 

Лилав цвят

Голяма компания за шоколади се опита да патентова лилавия цвят през 2008. Целта, разбира се, бе да бъде единствената компания, която опакова продуктите си в този цвят. Когато се явяват в съда, заедно с конкурентната им компания, те губят делото, тъй като не успяват да изпълнят всички изисквания за получаване на патент.

„Уволнен си“

През 2004 Доналд Трумп се опита да патентова израза „уволнен си“. Макар и фразата да не е негова, той я използва доста често в предаването си. Планът на Тръмп е бил да използва „уволнен си“ в настолни и компютърни игри, както и в казина. Тъй като на английски разликата в думите „уволнен си“ и „назначен си“ е една буква, патентът не е даден на Тръмп, тъй като изразът „назначен си“ е бил вече патентован от Сюзън Бренър.



И още:

Пет неща, за които не се знае с каква цел са направени (ВИДЕО)

Apple заявила патент за дисплей, разбиращ кога потребителят е ядосан

Български патент ли е боят? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук