/ БТА
Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ "Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания. На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация.

Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене". Процесът беше стартиран през миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес.

София и Киев стартираха преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“

В рамките на посещението украинските специалисти ще имат възможност да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. Целта на преконсервацията е запазване на състояние на съоръженията, което да съответства на изискванията за експлоатация, уточняват от НЕК.

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе тема на разговора между енергийните министри на двете страни Владимир Малинов и Герман Галушченко, проведен във видеоконферентен разговор на 5 май. Българският енергиен министър информира за водени от него предварителни разговори с представители на Народното събрание, в резултат на които е постигнат добър хоризонт за финализиране на сделката през идните месеци. Отлично разбираме важността на този процес и ще положим всички усилия да го ускорим максимално, заяви Малинов.

Украйна се надява да подпише сделка за покупката на два атомни реактора (тези, предназначени за АЕЦ "Белене" - бел. ред.) от България през юни, тъй като се опитва да компенсира загубения си капацитет за производство на електроенергия, след като Русия окупира украинската АЕЦ "Запорожие" - най-голямата ядрена централна в Европа. Това е заявил в интервю пред Ройтерс ръководителят на украинската енергийна компания "Енергоатом" Петро Котин.

През юли тази 2023 г. парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене". Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоан Николов/БТА