/ /Getty Images
Тринайсет украинчета се завърнаха в родината си от Русия и контролираните от Москва територии на Украйна. Това е станало с посредничеството на Катар, съобщиха властите в Киев, цитирани от Ройтерс.

Началникът на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак съобщи в социалната мрежа „Телеграм“, че „децата вече са посрещнати в родината“. Москва е предала шест деца на възраст между 6 и 17 години, съобщи вчера ТАСС. Украинският омбудсман Дмитро Лубинец допълни, че още седем деца са били върнати от контролираните от Русия украински територии.

Киев казва, че около 20 хил. деца са били отведени от Украйна в Русия или в контролираните от нея украински територии без разрешение на родители и настойници. Той определя това като военно престъпление, което попада под определението на ООН за геноцид. Москва твърди, че е спасила уязвимите деца от зоната на бойните действия.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинения за военни престъпления, свързани с отвличане на украинчета. Кремъл отхвърля обвиненията.

Миналото лято Катар откликна на украинската молба да посредничи с Русия за връщането на децата, а през октомври първите от тях се прибраха в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА