/ iStock
За първи път по дело срещу България Европейският съд по правата на човека преразгледа свое решение и обяви оплакването за недопустимо.

Става въпрос за дело на българин, който е осъдил държавата в заради отказ на българските съдилища да допуснат юридическа промяна на пола му през 2016 година.

Съдът реши: За промяна на пола по документи не е задължителна операция

Тогава две инстанции отхвърлят искането му за вписване в регистрите на населението на променения пол, имена и ЕГН. През 2020 съдът по правата на човека приема, че е налице нарушение на право на зачитане на личния и семейния живот и присъжда обезщетение за неимуществени вреди и разноски. Съдът критикува  мотивите на националните съдилища.

След постановяване на решението, в рамките на събиране на информация, касаеща индивидуалните мерки по неговото изпълнение, правителствените агенти установяват, че докато е било висящо делото пред ЕСПЧ, адвокатът на жалбоподателя е завел ново искане пред национален съд, но в друг съдебен район. Съдът е уважил исканията му, като през юни 2017 г. посочените данни са променени в Регистъра за гражданско състояние. Това обстоятелство обаче не е било известно на съда по правата на човека към датата на постановяване на осъдителното решение.

Диана Ковачева положи клетва като съдия в Европейския съд по правата на човека (СНИМКА)

Българското правителство подава молба до ЕСПЧ да позволи извънредна процедура по преразглеждане на решението, като възразява, че поведението на жалбоподателя и неговият процесуален представител е злоупотреба с правото на жалба.

Сега нашият сънародник със сенен пол трябва доброволно да възстанови полученото от държавата  обезщетение - 7500 евро за неимуществени вреди и 4150 евро за разходи и разноски. В противен случай държавата може да ги претендира по съдебен ред.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня