/ iStock/Getty images
15% ограничаване на надценката и удължаване на нулевата ставка на хляба и брашното до края на 2024 г. Това прие ресорната бюджетна комисия в Народното събрание. Предложението беше прието и от Народното събрание.

“Цените на производител са достатъчно ниски, но надценките, които се слагат в хранителните вериги са от 40% - 50%”, заяви председателят на бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Алтернативният данък за гъбарите пада 

“Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали стоки нека да бъдат както си решат по договаряне”, уточни Цонев.

От своя страна Румен Гечев от БСП направи уточнението за предизборна мярка, но все пак подкрепи вносителите.

По-рано депутатите отхвърлиха това предложение, поради едновременното гласуване с патентния данък за гъбарите, с което реално се реши нулевата ставка да действа до 30 юни 2024г.
Йордан Цонев от ДПС обаче предложи повторно да се гласува в зала и вече с подкрепата се прие нулевата ставка на хляба и брашното да продължи до края на 2024г., а надценката, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15% за бял хляб "Добруджа" и типов хляб.

“В момента няма анализ от министерствата на икономиката и финансите колко от цената на хляба е над производствената цена. Ако те сочат, че 15% надценка трябва да бъде променена, то ще бъдат направени съответни промени”, уточни Цонев.

Предложението се прие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС